Industriarbetarnas tidning

”Vi är trötta på egotrippandet”

28 mars, 2007

Skrivet av

Färgsprakande samba och irländsk fiol. Kurdisk dansgrupp och brasiliansk capoeira. Så spännande blir det när fackets rättvisegrupp i Sörmland fixar festival.

IF Metall i mellersta Sörmland har en egen rättvisegrupp. Det är medlemmarna i gruppen, Jani Eränen, 29, Gerardo Vergara, 43, och Dan Jonsson, 45, som den sista juni ordnar en mångkulturell, tvärfacklig festival i Katrineholm. Festivalen är öppen för alla, inte bara fackets medlemmar.

Hur fick ni idén?

– Det frågar vi oss själva varje dag! säger Jani Eränen.

– Vi är så trötta på det egotrippade tänkandet. Trötta på att folk bara ser till sitt eget. Det är därför vi bjuder in alla fack och flera andra organisationer att medverka till det här. LO centralt har inte gjort så mycket på den här fronten tycker vi, så nu slår vi nedifrån och upp.

Varför bildade ni en rättvisegrupp?

– För att vi tre jobbar för alla människors lika värde här i samhället. För att integration och jämställdhetsfrågor är prioritet nummer ett för oss.

Vilka ska uppträda?

– John d. (australiensisk violinist som spelar folkrock, red.kommentar) är det riktiga dragplåstret, han är känd i trakten. Vi har varit i kontakt med andra stora artister som inte kunnat, så ett huvudnummer återstår att boka in.
Bland mycket annat ska också en romsk barndansgrupp och vissångare uppträda. Dessutom ska talare bokas in.

– Någon ska hålla det stora brandtalet. Vi har varit i kontakt med Mona Sahlin, men hon kunde inte. Hon har väl mycket att göra nu. Vi fortsätter att leta.

– Målet är att sprida det här över landet. Vi ordnar festival i vårt område, och ska fortsätta så länge vi får ekonomiskt stöd. Vi vill att andra tar efter.

Fotnot:
Festivalen äger rum den 30 juni i Katrineholms stadspark, och dansas igång av en sambagrupp klockan 10.30.
Alla förbund och LO-sammanslutningar har erbjudits att delta i projektet. Hittills har (förutom IF Metall) Musikerförbundet och det lokala LO-distriktet tackat ja och bidragit med pengar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen