Industriarbetarnas tidning

Dammet förstörde deras lungor

28 maj, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Ett tiotal silikosfall har upptäckts de senaste åren. Sven Johansson, pensionerad stenarbetare i Kristianstad är en av de drabbade.
– Det är dåligt att inte Arbetsmiljöverket kom igång tidigare, säger han.

Sven Johansson kände att något var fel. I många år cyklade han till jobbet. På slutet gick det tyngre och tyngre i backarna.

– Nu har jag ungefär 50 procents lungkapacitet. Om jag försöker springa känns det som om hjärtat ska komma igenom revbenen, säger han.

Det var Centrum för yrkes- och miljömedicin, YMK, i Lund som utredde Sven Johanssons lungproblem för några år sedan. Läkaren upptäckte att han drabbats av silikos. När läkaren gick tillbaks och granskade Sven Johansson röntgenplåtar konstaterades att silikosen fanns i lungorna redan 1985.

– Vi lungröntgades vart femte år. Men ingen såg att jag var drabbad så tidigt. Hade jag vetat det hade jag slutat jobba i stenindustrin.

Sven Johansson känner till ett tiotal gamla arbetskamrater som fått silikos.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att inte Arbetsmiljöverket kom igång tidigare. Det är dåligt. Alla som arbetar måste kunna känna förtroende för myndigheterna, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.