Industriarbetarnas tidning

”Facket borde anställa polsktalande”

28 september, 2007

Skrivet av

Polske Marek plockar lingon i Sverige i Lena Kallenbergs nya bok. De slavliknande arbetsvillkoren delar han med många utländska arbetare i Sverige. På bokmässan i Göteborg i dag samtalade IF Metalls förbundsordförande med henne och juristen Kurt Junesjö om fackets ansvar i det nya Europa.

Diskussionen som följde efter bygget i Vaxholm fick författarinnan Lena Kallenberg att gå igång. Nu har hon skrivit boken Elena och Europa. Historien utspelar sig år 2014. Marek och Elena lever med sin son i polska Gliwice.

Efter en facklig demonstration förlorar Marek jobbet på Opel Polska och måste söka sig till Sverige för att kunna försörja sin familj.

Men landet erbjuder inte Marek samma arbetsvillkor som den infödda befolkningen åtnjuter. Han blir bärplockare, och sedan tunnelbyggare.
Även om boken utspelar sig sju år framåt i tiden, är dess verklighet redan här. Det konstaterade Kurt Junesjö, tidigare jurist på LO-TCO Rättsskydd, på ett seminarium under rubriken ”En polack i garaget” på bokmässan i dag.

Enligt Junesjö måste facken ta till krafttag. Allt från papperslösa, till utländska arbetare som jobbar för serier av underentreprenörer med kollektivavtal, är i stort sett utom facklig kontroll i Sverige, sa han. Och ingen vet hur många de är.

Stefan Löfven höll med och ville utforma ett fackligt medlemskap som kan sträcka sig över de fackliga europeiska organisationerna, och hjälpa andra länders fack att öka antalet egna medlemmar.

Lena Kallenberg tyckte att det var bra att IF Metall kommit igång med arbetet för att förbättra utländska arbetares villkor. Samtidigt poängterade hon att jobbet nog är större och svårare än många tror, bland annat eftersom den svenska modellen är väldigt olik exempelvis den polska.

– Åttiofem procent av arbetskraften är oorganiserad i Polen. Det finns inga regler för kapitalet, och det är ganska lätt att säga upp folk, sa hon.

Kurt Junesjö tyckte inte att fackföreningsrörelsen insett problemets omfattning. Han efterlyste konkreta förslag på hur situationen ska hanteras från Stefan Löfven, och hade själv en del på lager. Förbunden måste avsätta pengar och utarbeta en strategi tillsammans, tyckte han.

– Man ska ta kontakt med och anställa till exempel polsktalande ombudsmän. Och man ska samverka. Det görs inte. Facken i Skåne samverkar till exempel inte, utan Byggnads sliter på eget håll. Och man måste hitta regler som gör att man får in utländsk arbetskraft i facket på ett enkelt sätt.

– Det finns jättemycket att göra, och det har jag sagt jättelänge, men det händer ingenting, sa han, och undrade om inte Stefan Löfven kunde ”sparka in i apparaten”.

– Jag sparkar inte, men jag håller med, svarade Stefan Löfven.

– Det finns inga genvägar. Vi har naturligtvis medlemmar med språkkunskaper som vi måste ta vara på. Det är vår skyldighet att samarbeta, och jag kan säga att på LO:s kongress nästa år kommer detta att bli ett stort ämne. Det behövs konkreta åtgärder naturligtvis, jag delar uppfattningen.

Fotnot: Boken ges ut av Leopard förlag och kommer ut i september.

Läs hur polska facket ser på facket i Sverige.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.