Industriarbetarnas tidning

Ökad samverkan ska stärka LO

3 oktober, 2007

Skrivet av MARIE EDHOLM JEANETTE HERULF

Det vikande medlemsantalet står i centrum i LO-styrelsens förslag till kongressen nästa år. De flesta punkterna handlar om vad facket kan göra för att stoppa tappet. Samtidigt vill LO stärka banden mellan de olika förbunden.

I sin rapport LO – Förbund i samverkan, konstaterar LO:s styrelse att organisationsgraden i Sverige fortfarande är unikt hög. Men den senaste tiden har antalet medlemmar sjunkit.

Att ständigt rekrytera medlemmar är avgörande för fackets framtid, skriver LO i rapporten. Ett stort antal medlemmar är en förutsättning för fackets styrka och hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Medlemsrekryteringen bör bli ett prioriterat område som är alla förbunds gemensamma ansvar, föreslår LO:s styrelse.

Det är särskilt viktigt att locka fler unga till facket. Bara hälften av arbetarna i åldern 16-24 år är medlemmar, och det hotar att försvaga facket i framtiden. Förbunden måste jobba för att hitta nya vägar att få kontakt med de unga.

LO vill skapa en ny 24-timmarsservice på nätet och möjligheter till telefonservice även på obekväma arbetstider. Och förbunden bör samarbeta mer för att förbättra servicen till medlemmarna.

Rapporten tar upp olika lyckade samarbetsprojekt. Exempel som nämns är Transports och Skogs- och Träfackets gemensamma ansträngningar i samband med röjningsarbetet efter stormen Gudrun. Då samarbetade facken för att stötta de tillfälliga utländska arbetarna och förhindra lönedumpning.

Ett annat exempel är Bemanningsgruppen i Göteborg. I den samarbetar bland annat Byggnads och IF Metall för att förbättra bevakningen av bemanningsbranschen.

LO vill också skapa möjligheter till en skärpt intern samordning runt vissa frågor. Det ska bli möjligt att ge LO:s styrelse större makt. Det kan till exempel handla om krav på ett godkännande från LO:s styrelse innan ett förbund kan teckna ett visst avtal.

Rapporten med LO-styrelsens förslag ska behandlas på LO:s kongress nästa vår.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.