Industriarbetarnas tidning

Slå hål på sd:s argument

27 november, 2007

Skrivet av ANNA TIBERG DANIEL POOHL

De massinvandrar, tar våra jobb, lever på bidrag och är kriminella. Känner du igen argumenten? Dagens Arbete hjälper dig slå hål på myterna om invandrare.

Myt 1
”De kostar för mycket”

En vanligt förekommande siffra över invandringens kostnad är 267 miljarder årligen. Uppgiften är felaktig och kommer från författaren Lars Jansson, tidigare aktiv i den invandringskritiska lobbygruppen Folkviljan och massinvandringen.

Statens kostnader för invandrare och flyktingar låg under 2005 på 7,1 miljarder. Den vanligaste totala kostnadssiffra som brukar anges är runt 40 miljarder. Bakom den står professor Jan Ekberg, verksam vid arbetsmarknadspolitiskt centrum vid Växjö universitet. Största orsaken till kostnader är arbetslöshet bland personer som i statistiken räknas som invandrare.

Myt 2
”De är kriminella”

Rasistiska grupper framställer invandrare som kriminella och våldtäktsmän. Officiell statistik visar att bilden är snedvriden. Enligt Brottsförebyggande rådets rapport 2005 finns en liten överrepresentation bland utlandsfödda och barn till utlandsfödda. En förklaring är att invandrare tvingas in i levnadsvillkor som kan leda till kriminalitet. Om man jämför invandrare och svenskar med samma livsvillkor, minskar skillnaderna.

Dessutom: Män, är oftare misstänkta för brott jämfört med kvinnor, än vad invandrare är jämfört med svenskar. Personer som inte har gått gymnasiet, är oftare misstänkta för brott jämfört med de som gått gymnasiet, än vad invandrare är jämfört med svenskar.

Det finns alltså inget som säger att invandrare av naturen är mer brottsbenägna än svenskar. Däremot finns brottsfrämjande miljöer i ett samhälle med sociala klyftor.

Myt 3
”De går på bidrag”

Ena stunden anklagas invandrare för att stjäla svenskars jobb. I andra stunden anklagas de för att komma till Sverige och gå på socialbidrag. Det är en omöjlig matematik.

Under en persons första tid i Sverige betalas särskilda pengar ut, men de summorna är låga. Dagersättning vid väntan på svar om uppehållstillstånd varierar mellan 19 och 71 kronor per dag.

Statistik från SCB visar att utbetalningar av socialbidrag till hushåll med en utrikesfödd eller flykting har minskat konstant sedan 1998.

Myt 4
”Det pågår en massinvandring till Sverige”

I högerextrem skrämselpropaganda tar Sverige emot mest flyktingar i hela världen, och det talas om massinvandring. Detta är långt ifrån sanningen.

Enligt FN var cirka 20 miljoner människor på flykt under 2005. Få av dessa söker sig ens till Europa. 56 108 uppehållstillstånd beviljades år 2005 i Sverige. 8 076 av dem var flyktingar.

22 028 var anhöriga till personer i Sverige. Cirka tio procent av dem var anhöriga till flyktingar. Invandring under EES-avtalet, alltså av personer boende i Europa, var 18 069 stycken. Runt 6 840 var gäststudenter.

Få asylsökande får uppehållstillstånd i Sverige. 2005 beviljades endast 13 procent. Under hela 2000-talet har siffran legat på mellan 10 och 20 procent.

Dessutom är 17 procent av de som invandrar till Sverige hemkommande svenskar. 31 procent av invandrarna är från Norden, svenska hemkommande svenskar inräknade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?