Industriarbetarnas tidning

Grafiker kräver miljonbelopp

10 december, 2007

Skrivet av

De hade jobbat på Tidningstryckarna i mellan tjugo och fyrtio år men fick sparken efter en konkurs. När arbetet återupptogs ville arbetsgivaren bara anställa förstetryckare. Nu går de fem grafikerna till domstol.

Grafikerna blev uppsagda på grund av arbetsbrist när JMS Tidningstryckarna i Akalla i Stockholm gick i konkurs.

Därefter köptes verksamheten av ett kommanditbolag, ägt av Bold printing group och V-TAB. Kommanditbolag Vanda återanställde flera tryckare, men trots att de fem enligt lag hade rätt att erbjudas återanställning, fick de inget jobb.

Nu stämmer de Kommanditbolag Vanda inför Solna tingsrätt, och kräver över 1,2 miljoner kronor i allmänt och ekonomiskt skadestånd.

– Arbetsgivaren har lagt ribban alldeles för högt. Vi menar att alla fem har kvalifikationer för att erbjudas återanställning, säger förbundsjuristen Anne Alfredson.

I skiftlagen på Tidningstryckarna ingick mellan fem och sex tryckare. En av dem hade positionen förstetryckare, och hade övergripande kunskap om verksamheten. Enligt Anne Alfredson, har företaget bara velat återanställa förstetryckare.

– Det är väldigt sällan man kan lägga sig i företagens bedömning av vilka som är tillräckligt kvalificerade. Det handlar om arbetsgivarens rätt att leda arbetet. Men den här gången tycker vi faktiskt att vi måste göra det.

Eftersom Kommanditbolag Vanda inte är bundet av kollektivavtal, har Grafiska fackförbundet inte möjlighet att företräda sina medlemmar i Arbetsdomstolen.

Anställningarna de fem skulle ha erbjudits var tidsbegränsade till knappt ett år. Enligt en representant för de två ägarna, har verksamheten i Tidningstryckarnas gamla lokaler nu helt upphört.

I Bold Printing Group-koncernen ingår sedan tidigare DNEX och Sydsvenskan Tryck. Bold Printing Group är ett dotterbolag inom Bonnierkoncernen.

V-TAB bildades efter försäljningen av Centertidningar. Dagens Arbete har förgäves sökt representanten för de fem grafikernas motpart, Fredrik Hernäs, produktionschef och vice vd på V-TAB för en kommentar.

FAKTA/Då har du rätt att återanställas

Enligt lagen om anställningsskydd (Las) har den som sägs upp på grund av arbetsbrist rätt att erbjudas jobbet tillbaka inom nio månader om arbetsgivaren ska nyanställa. Sägs många personer upp ska den med längst anställningstid erbjudas jobb först.

Men för att få jobbet ska den uppsagde anses ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna utföra det. I det här fallet anser grafikerna att de uppgifter de i mellan fyrtio och tjugo års tid utfört i produktionen, talar för att de är mer än kvalificerade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?