Industriarbetarnas tidning

Shell säger nej till lönetillägg

3 december, 2007

Skrivet av

Industri och Kemigruppen stämmer IF Metall inför Arbetsdomstolen. Anledningen är att klubben på Shell Raffinaderi anser att en medlem ska få lönetillägg.

Industri och Kemigruppen kräver att domstolen fastställer att Shell Raffinaderi i Göteborg har gjort rätt i att inte betala ut de extra pengarna.

Mannen hade rätt till så kallat ”stepuptillägg” enligt klubben på Shell. I samband med ett storstopp av driften i nära en månad borde han fått påökt med 25 kronor i timmen. Sammanlagt har IF Metall krävt 5 100 kronor, enligt Shell.

Men företaget anser att mannen inte hade fått befattningen ”hjälpkoordinator”, och därför inte ska få några extra pengar.

– De menar i princip att han inte hade tillräckliga kvalifikationer för att utföra jobbet, att han gick på någon sorts utbildning, säger Hans Karlbom, ombudsman på IF Metall.

Facket gör en annan tolkning och tycker att mannen har rätt till pengarna eftersom han utfört uppgifterna under stoppet.

– Vi ska svara på stämningen inom tre veckor, och jag gör bedömningen att vi kommer att vidhålla vår uppfattning, säger Hans Karlbom.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.