Industriarbetarnas tidning

Gunnebo får betala 150 000 kr i skadestånd

17 januari, 2008

Skrivet av

När Gunnebo ville flytta fabriken utomlands fick fackklubbarna inte förhandla ordentligt. IF Metall och Sif fick delvis rätt mot företaget, enligt domen i Arbetsdomstolen (AD) i går.

IF Metall och Sif fick rätt i huvudfrågan i målet, och domen är en principiell framgång för alla fack, tycker juristen Agneta Bern, som företrätt förbunden.

– AD slår i domen tydligt fast att man inte kan läka ett brott som begåtts på lokal nivå genom att förhandla centralt. Det har varit lite oklart innan vad som gäller.

Det var hösten 2005 som Gunnebo Protection offentliggjorde planerna på att flytta fabriken i Ödesborg norr om Uddevalla utomlands.

Sif och IF Metalls fackklubbar kallade in en löntagarkonsult. När företaget förhalade det material som konsulten efterfrågade, hävdade klubbarna att ledningen förhandlingsvägrade.

När konsulten till slut var färdig med sin rapport, fick klubbarna inte chans att förhandla med företaget om resultatet.

Efter central förhandling stämde Sif och IF Metall gemensamt företaget inför AD, och krävde en halv miljon kronor i allmänt skadestånd.

Enligt facken bröt företaget mot medbestämmandelagen på flera punkter. Företaget fattade beslutet om nedläggning utan att förhandla med facket, och inledde en utredning om flytt utan att facket fick någon chans till inflytande. Men det håller AD inte med om. Däremot slår domstolen fast att företaget avbröt de lokala förhandlingarna för tidigt, inte uppfyllde sin förhandlingsskyldighet, och därför bröt mot paragraf 11 i medbestämmandelagen.

Gunnebo döms att betala 75 000 kronor till vardera förbunden, och får stå för en tredjedel av fackens rättegångskostnader. En av rättens ledamöter som reserverade sig mot domen och ansåg att företaget gjort tillräckligt och skulle frias på alla punkter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.