Industriarbetarnas tidning

Spamfilter tog bort fackens e-post

28 mars, 2008

Skrivet av

Ett filter som ska ta bort skräppost hos LO Data har löpt amok och raderat e-post hej vilt. Under ett dygn försvann i princip all e-post som skickades in till, och ut från nio fackförbund som är anslutna till kommunikationssystemet Favesko. Även Dagens Arbete drabbades.

Företaget LO Data hanterar e-post genom kommunikationssystemet Favesko åt fackförbunden IF Metall, Grafikerna, Skogs- och Träfacket, Målarna, Transport, Fastighets, Handels, Elektrikerna och dessutom åt LO centralt.

Nästan all extern e-post som skickades från förbunden centralt mellan cirka 12.00 onsdagen den 26 mars och fram till 13.55 torsdagen den 27 mars, är raderad och kommer inte att nå fram till mottagarna. Detsamma gäller för alla som skickat e-post in till förbunden. Dessa avsändare har inte heller fått något felmeddelande som talar om att e-posten inte har nått fram.

Till Tomas Marminge på IF Metalls it-enhet har många hört av sig om försvunnen e-post.

– O ja. Det är ju folk som väntar på mail och inte har fått den. Det tycker de naturligtvis är tråkigt, säger han.

– I systemet finns ett spamfilter som ska ta bort skräppost, och normalt fungerar det. Men spamfiltret flippade ur och tog bort all seriös e-post också.

Oscar Tengfeldt är vd på LO Data. Han kan inte svara på hur problemet kunde uppstå, men ska utreda saken så fort som möjligt.

– För det första ska vi ta reda på vad som gick fel. För det andra ska vi ta reda på hur vi kan förhindra att det händer igen, och för det tredje ska vi hitta en bra rutin för hur vi snabbt ska kunna meddela samtliga användare om något liknande händer.

Att skräppostfilter beter sig som det på LO Data har Oscar Tengfeldt aldrig hört talas om, trots att han jobbat länge i it-branschen. Han hänvisar samtidigt till att även stora operatörer som Telia har haft komplikationer som gjort att e-post försvunnit.

– Det här är nog tyvärr något man inte kan garantera att det aldrig ska hända.

Alla e-postanvändare bör därför själva vidta säkerhetsåtgärder tycker han, som att spara kopior på den e-post som sänds ut.

Enligt Oscar Tengfeldt ska fackens lokalavdelningar i landet inte ha drabbats, annat än att den e-post som skickats från dem till förbunden centralt har raderats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.