Industriarbetarnas tidning

Striden över mellan Sasab och IF Metall

24 juni, 2008

Skrivet av

Enligt facket lurade Sasab i Trollhättan de anställda på 7,7 miljoner kronor. Sasab svarade med att polisanmäla och stämma IF Metall. Nu har den långa och infekterade striden nått ett slut.

I början av 2005 anklagade dåvarande Metall företaget Sasab Sweden Automotive Support för att ha betalat för låga löner till anställda som hyrts ut till bilindustrins underleverantörer. Och anställda som inte varit uthyrda hade fått gå helt utan lön, enligt facket. Detta i strid med bemanningsavtalet, som Metall tecknat med Sasab.

I dag finns inte Sasab längre. Det har gått i konkurs och kan därför inte krävas på några pengar. Tidigare ägaren och vd:n Jörgen Andersson är vd för ett nytt företag. Det heter Qsab Quality Support och ligger i Eskilstuna. Qsab tillhandahåller enligt sin årsredovisning samma tjänster som Sasab utförde tidigare, förutom att Qsab dessutom monterar takboxar.

Jörgen Andersson säger dock att de två företagen inte har någonting med varandra att göra. Och sedan starten av Qsab, som sammanföll med Metalls krav 2005, har Qsab nästan uteslutande ägnat sig åt montering av takboxar, säger han.

– Det är det vi orkar med efter bråket med Metall.

Facket krävde Sasab på 7,7 miljoner kronor i uteblivna löner, och dessutom skadestånd som gjorde att prislappen landade på runt tio miljoner. Sasab svarade att bemanningsavtalet inte kunde gälla, med argumentet att uthyrning bara var en liten del av företagets verksamhet. Något som Metall bestämt motsatte sig.

Då polisanmälde Sasab Metalls dåvarande avdelning 112 i Trollhättan, för att ha låtit medlemmar betala in medlemsavgifter i efterhand, utan att informera a-kassan. Ett medvetet brott mot reglerna för att medlemmarna snabbare skulle få rätt till arbetslöshetsersättning, sa företaget.

Efter en intern utredning från Metall bekräftades att sex personer som jobbat på Sasab fått betala in retroaktiv medlemsavgift. Avdelningen hade dock inte haft för avsikt att fuska, utan försökte hjälpa medlemmarna i tvisten, enligt förbundets centrala a-kassa.

Utan att få med sig sin arbetsgivarorganisation Teknikföretagen, kontrade Sasab också med att stämma Metall. Facket krävdes på två miljoner kronor i skadestånd.

Nu är företaget alltså borta, och rättegången ställs därför in. Enligt Jörgen Andersson måste Sasab lägga ner på grund av Metall.

– Metall stoppade oss. De hotade våra leverantörer att de skulle sätta dem i blockad, och då kunde vi inte bedriva någon verksamhet.

Men detta stämmer inte, enligt Darko Davidovic, ombudsman på IF Metalls förhandlingsenhet.

– Skitsnack. Vi har aldrig hotat med blockad.

Enligt Darko Davidovic har ägarna, under den tid som tvisten pågått, startat flera nya bolag samtidigt som Sasab blev utblottat.

– Det är oerhört konstigt att de nya bolagen uppstår, och så vips när det här går till domstol så finns det plötsligt inga pengar kvar i Sasab.

IF Metalls förhoppning är att de anställda som enligt förbundet har lurats kommer att få ut sina pengar genom den statliga lönegarantin.

– Det är synd om de här människorna som blir utnyttjade. Nästan alla som lurats av det här företaget är ungdomar, säger Darko Davidovic.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.