Industriarbetarnas tidning

Tufft klimat för fackligt jobb

3 juni, 2008

Skrivet av

Det har blivit svårare att jobba fackligt de senaste fem åren, anser 64 procent av industriförbundens avdelningar. Och var tredje avdelning känner till fall där fackliga förtroendemän utsatts för trakasserier eller påtryckningar på jobbet, visar Dagens Arbetes undersökning.

Dagens Arbete har frågat avdelningsordförandena inom IF Metall, Pappers, Grafikerna och Skogs- och Träfacket om hur förutsättningarna för de fackliga förtroendemännens arbete har förändrats under de senaste fem åren.

64 procent ansåg att det blivit tuffare att jobba fackligt. 69 procent svarade att det har blivit svårare att få ledig tid för fackligt arbete. Hela 36 procent kände till fall där fackligt aktiva under de senaste fem åren utsatts för trakasserier eller påtryckningar av arbetsgivare på arbetsplatser inom avdelningens område (se grafik).

Detta upprör de fackliga topparna.

– En allvarlig och hög siffra som vi absolut inte ska acceptera. Där är mitt råd: kontakta förbundet direkt. De förtroendevalda har det tufft nog som det är, de ska inte behöva stå ut med sådant, säger Veli-Pekka Säikkälä, chef för IF Metalls förhandlingsenhet.

Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare på Skogs- och Träfacket, tycker att siffrorna visar att förbundet måste ta upp frågan om trakasserier och påtryckningar till diskussion.

– Handlar det om rena trakasserier är det föreningsrättskränkning, och då kan vi driva det som organisation. Mer sublima saker som att förtroendevalda inte kan göra karriär, inte får kompetensutveckling och liknande, är svårare att komma åt.

Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers, är inne på samma linje.

– En form av påtryckningar som jag vet att särskilt tjänstemannasidan drabbats av, är att förtroendevalda inte får lönepåslag. Lönesättningen på hela arbetsmarknaden blir mer och mer individuell. Då kan en form av påtryckning vara att arbetsgivaren inte låter förtroendevalda hänga med i löneutvecklingen på samma sätt.

Siffrorna varierar stort mellan de olika förbunden. Minst problem finns på Pappers arbetsplatser, medan Grafikerna har det absolut värst. Hela 80 procent av Grafikernas avdelningars ordförande, känner till fall där förtroendevalda blivit trakasserade eller utsatta för påtryckningar av arbetsgivaren under de senaste fem åren. Grafikernas förbundsordförande Tommy Andersson är inte särskilt förvånad.

– Den grafiska branschen har varit med om stora strukturella förändringar, och är kanske den bransch som upplevt den största förändringen i er undersökning, säger han.

– Arbetsplatserna har blivit oerhört mycket mer slimmade och företagen färre. Det finns en koppling också mellan att vi har många små arbetsplatser och få klubbar. Det är mycket lättare att jobba fackligt där det finns en klubb. Vi måste stärka den fackliga förtroendemannens ställning. Det tror jag gäller alla fackliga organisationer, inklusive oss.

Dagens Arbete har träffat några av de drabbade. Risto Kurtti blev avskedad för att han inte skriftligen bett om ledigt för de dagar han jobbat fackligt. Ingen på företaget hade någonsin hört talas om några skriftliga ansökningar.

Läs hela dokumentet Sparkad på fläcken för fackligt jobb

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.