Industriarbetarnas tidning

Nu ska papperslösa få hjälp

15 augusti, 2008

Skrivet av

Den 3 september öppnar centret för papperslösa i Stockholm. Ett steg i rätt riktning, tycker Chinbat Najmne, 43 år gammal och själv papperslös.
– Jag har stort hopp om att facket kan hjälpa oss. För vi är också arbetare, arbetare utan rättigheter.

LO och TCO startade i våras ett samarbete för att hjälpa papperslösa. Snart invigs ett center där papperslösa ska kunna få hjälp av facket. Centret kommer att vara öppet varje måndag och ligga på Kammakargatan i centrala Stockholm, i en av Byggettans lokaler. Det ska fungera som en samlingspunkt där papperslösa kan få råd och information om den svenska arbetsmarknaden.

– För den som själv vill kan vi också gå in och försöka driva ärenden som för vilken arbetare som helst, säger Bengt Sandberg, ombudsman på Fastighets i Stockholm.

Detta är inte helt lätt, eftersom papperslösa som jobbat svart och lurats på lön eller behandlats illa har små chanser att bevisa sin sak. Dessutom blir han eller hon av med sitt jobb.

Det var Fastighets som tog initiativet till att hjälpa de papperslösa och ordnade ett möte med de papperslösas förening i Stockholm. I samtal med föreningen, bestämdes att Fastighets dels skulle driva ett opinionsarbete för att papperslösa ska legaliseras, dels skapa ett hjälpcenter. Även Handels, Seko, och Hotell- och Restaurangfacket har varit aktiva i arbetet. Till ett möte i slutet på augusti bjuds alla LO- och TCO-förbunden in, då ska det nätverk som ska arbeta med centret bildas.

Chinbat Najmne har levt som papperslös i Stockholm i ett och ett halvt år. Han har svårt att få ihop pengar varje månad, och blir utnyttjad av arbetsgivare som betalar honom 25 kronor i timmen.

– Februari i år var värst hittills, då hade jag inte mer än 700 kronor att överleva på.

Att återvända till Bangladesh som han har flytt ifrån ser han inte som ett alternativ.

– Jag har stort hopp om att facket kan hjälpa oss. För vi är också arbetare, arbetare utan rättigheter. Men det är fortfarande så att det enda som verkligen hjälper oss är att facket driver att vi ska legaliseras.

– Legalisering är det enda sättet att få arbetsgivare att sluta utnyttja papperslösa.

Fotnot: Den papperslöse mannen vill vara anonym av rädsla för att bli av med sin försörjning och utvisad ur Sverige. Chinbat Najmne är ett fingerat namn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?