Industriarbetarnas tidning

”Vi papperslösa är inte rädda”

25 augusti, 2008

Skrivet av

Spanande poliser och högerextrema grupper var två farhågor som diskuterades när facken samlades för att bilda en facklig förening för papperslösa. Men de papperslösas representant Yacine Asmani var inte orolig.
– Vi har demonstretat utanför riksdagen 96 onsdagar nu. Polisen kommer inte dit. De papperslösa är inte rädda.

Ett tjugotal intresserade slöt upp när den fackliga föreningen för papperslösa bildades den 25 augusti. Platsen för mötet var den lokal där det nya centret för papperslösa kommer att ligga, en av Byggettans lokaler på Kammakargatan 43 i Stockholm.

Förutom att driva centret ska föreningen sprida information och hjälpa papperslösa genom en jourtelefon och hemsida.

Lena Rosén från Skogs- och Träfackets avdelning i Katrineholm föreslogs som ledamot i föreningens styrelse.

– Jag åkte hit eftersom vi fick en inbjudan till det här mötet och hade en diskussion på avdelningen. Vi tycker att det här arbetet är viktigt och intressant, berättar hon.

Under mötet diskuterades bland annat säkerheten för de papperslösa som vill besöka centret på Kammakargatan. Farhågorna rörde både spanande poliser som har till uppgift att utvisa papperslösa, och högerextrema grupper som kan få för sig att attackera centret.

Men Yacine Asmani, en av representanterna för papperslösa i Stockholm, var inte orolig.

– Vi i papperslösas förening har demonstrerat utanför riksdagen 96 onsdagar nu. Polisen kommer inte dit. De papperslösa är inte rädda.

Fack representerade på mötet var framför allt stockholmsavdelningar från Fastighets, Handels, Vårdförbundet, Seko, ST, Akademikerförbundet SSR, Skogs- och Träfacket och centralorganisationerna LO och TCO. Även Byggnads och SKTF har anmält intresse för att vara med i arbetet.

Förhoppningen är att fler förbund kommer att engagera sig efter hand. Både enskilda fackavdelningar och förbund kan bli medlemmar i föreningen.

– Jag utgår från att alla avdelningar i Stockholms län kommer att gå med. Sen hoppas vi att alla förbund gör det också, berättar Bengt Sandberg, ombudsman på Fastighets i Stockholm.

Med på mötet var även två representanter från det norska storfacket Fellesforbundet, som på nära håll vill studera hur svenska fack arbetar med papperslösa.

Föreningens styrelse kommer att ha fyra representanter från föreningen papperslösa i Stockholm. Ordförande blir Sten-Erik Johansson från Fastighets. Medlemsavgiften är inte satt till mer än 5 000 kronor per organisation och år. Tanken är att facken framför allt ska bidra med arbetsinsatser.

Det fackliga centret invigs den tredje september av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och TCO:s ordförande Sture Nordh. Det kommer att vara öppet en dag och kväll i veckan.

Texten är korrigerad 27/8 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?