Industriarbetarnas tidning

Färre fackliga i Arbetsdomstolen

8 september, 2008

Skrivet av

Två ledamöter ska bort när Arbetsdomstolen dömer i diskrimineringsmål. Fackens och arbetsgivarnas inflytande ska minska, föreslår regeringen trots protester från flera håll.

I dag avgörs diskrimineringsmålen i Arbetsdomstolen (AD) av sju ledamöter. Fyra av dem är utsedda av fack- och arbetsgivare, och tre är utomstående jurister. De så kallade ”intresseledamöterna” från arbetsmarknadens parter, är alltså i majoritet.

Regeringen föreslår nu att fem ledamöter ska döma målen i stället för sju. Av de fem ska arbetsgivare och fack bara få utse en ledamot vardera.

Förslaget presenterades ursprungligen av den parlamentariskt ihopsatta diskrimineringskommittén. Anledningen var att kritikerna befarade att fack och arbetsgivare skulle vara partiska, och värna kollektivavtalen före diskrimineringslagarna.

Bland annat LO ansåg att kritiken var ogrundad. Det finns ingen trend som går ut på att fack och arbetsgivare kör över juristerna när AD dömer diskrimineringsmål, menade LO.

Svenskt Näringsliv och TCO har också kritiserat förslaget. Dessutom avvisades det av remissinstansen lagrådet.

Men trots kritiken genomför regeringen nu förslaget med motiveringen att man bör ”ha en ordning där inte ens misstankar om att domstolen skulle vara partisk kan uppkomma”.

AD ska fortsättningsvis kunna ha sju ledamöter enligt förslaget, men bara om parterna i målet själva begär det.

Propositionen lämnas till riksdagen den 16 september. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.