Industriarbetarnas tidning

Ingen bättring trots löfte om uppföljning

12 september, 2008

Skrivet av

Redan 2005 visade Dagens Arbete hur Arbetsförmedlingen brister i kontrollen och förser oseriösa arbetsgivare med skattesubventionerad arbetskraft. Då skulle Ams följa upp granskningen i ”dialoger med länen”. Sedan dess ingenting gjorts.

Praktiker, prova-på-platser, lönebidrag och nystartsjobb. Varje år betalar staten via Arbetsförmedlingen ut miljarder i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ska hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden.

Men Arbetsförmedlingens kontroller brister. Redan år 2005 gjorde Dagens Arbete en granskning av hur Arbetsförmedlingen hjälpte oseriösa arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen är skyldig att kontrollera arbetsgivare innan arbetsplatsen godkänns. Till exempel ska det lokala facket ha rätt att yttra sig, och Arbetsförmedlingen ska kolla att arbetsplatsen har försäkringar likvärdiga med kollektivavtal. En rundringning till tjugo fackavdelningar visade att hälften av avdelningarna hade exempel på när reglerna inte följts.

Då såg Björn Sergel, direktör på dåvarande Ams, ingen anledning att undersöka hur utbrett stödet till oseriösa företag är:

– Nä, inte i det här läget. Jag kommer att följa upp det här utifrån mina dialoger med länen.

Tre år senare upptäcker Dagens Arbete att minst tre Arbetsförmedlingar i Stockholm skickat skattesubventionerad arbetskraft till oseriösa tvätterier med svart arbetskraft och odrägliga arbetsförhållanden.

Holger Hammar är handläggare på Arbetsförmedlingens enhet för program. Han har lång erfarenhet av att jobba med arbetsmarknadspolitiska program.

Har Arbetsförmedlingen gjort någon översyn av hur reglerna följs sedan 2005?

– Inte sedan 2005, det har man inte gjort vad jag vet. Däremot vet jag att Riksrevisionen gjorde en för ungefär två år sedan. De såg över anställningsstöden, tittade på huruvida arbetsgivaren följde det här med att ha försäkringar på arbetsplatsen.

Holger Hammar tycker att regelverket som handläggarna har att rätta sig efter är tydligt, och om reglerna följs kan Arbetsförmedlingen undvika att placera ut människor i åtgärder hos oseriösa arbetsgivare.

Uppenbarligen följs inte alltid reglerna. Vad ska Arbetsförmedlingen göra för att sådant här inte ska hända?

– Vad man kan göra är att påpeka problemet för handläggarna ute på förmedlingarna. De läser ju också pressen, så lite grann ordnar det sig av att de läser tidningarna och ser vad som har hänt. Det är ju lika tråkigt varje gång sådana här saker inträffar.

Har inte Arbetsförmedlingen centralt ett ansvar att göra något?

– Det är mycket möjligt. Men jag sitter inte i den positionen att jag kan gå ut och säga vad Arbetsförmedlingen centralt ska göra.

Facket tror att om Arbetsförmedlingen hade varit bättre på att kontakta facket så hade det inte blivit så här. Tror du att det stämmer?

– Ja, det kan det nog göra. Har man mer kontakt är det klart att man får bättre information. Men med den tidsbrist som finns och så knepigt som det är med resurser, är det ibland knepigt att göra det här.

Behöver ni mer pengar för att klara av att sköta verksamheten?

– Ja, det är knepigt när man har ett krympande antal medarbetare på fältet, och sen har den här, jag ska inte säga pressen på sig, men uppgiften, att jobba med de här nya garantierna, både jobbgarantin för ungdomar och jobb- och utvecklingsgarantin.

Läs hela intervjun med Holger Hammar.

Fotnot: Holger Hammar är handläggare på enheten för arbetsmarknadspolitiska program. Dagens Arbete har trots påstötningar ännu inte fått någon av hans ansvariga chefer att ställa upp på en intervju.

FAKTA/Programmens kostnader

Den totala kostnaden för de arbetsmarknadspolitiska programmen var under 2007 17,5 miljarder kronor. Samma siffra för det första halvåret 2008 var 9,6 miljarder kronor.

Drygt en tredjedel, 6,3 miljarder, av kostnaderna 2007 bestod av aktivitetsstöd till deltagarna. Av den totala kostnaden gick 8,3 miljarder kronor till de särskilda insatserna för personer med funktionshinder. I summorna ingår inte kostnaden för skattekreditering till arbetsgivarna som år 2007 omfattade 7,2 miljarder kronor.

Källa: Arbetsförmedlingen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.