Industriarbetarnas tidning

Papperslösa jobbade i ABF-huset

4 september, 2008

Skrivet av

DA GRANSKAR

Restaurang Arbat-Cirkeln i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm renoverades av papperslös arbetskraft för 35 kronor i timmen. Det berättar två papperslösa arbetare för Dagens Arbete.

Restaurangen i arbetarrörelsens eget utbildningscentrum renoverades av papperslösa hantverkare.

Restaurang Arbat-Cirkeln, som tidigare hette Cirkeln, har under en tid varit stängd på grund av ombyggnation. För renoveringen stod bland andra Dolores, 37, och Victor, 40 år, båda papperslösa.

Ibland arbetade de 12 timmar om dagen, ibland 18, sju dagar i veckan, berättar de. De målade, snickrade och dekorerade restaurangen. Arbetet varade under vintern och fram till maj.

– Vi fick först inte veta vilken lön vi skulle få. När vi väl fick pengarna visade det sig att vi jobbat för 35 kronor i timmen, berättar Dolores.

Fackförbundet Syndikalisterna har flera medlemmar som blivit lurade på pengar under restaurangbygget.

– Vi håller på och driver en konflikt med restaurangen, säger Ruben Tastas-Duque på Syndikalisterna i Stockholm.

– Vi sätter tryck på ägarna för att de ska göra rätt för sig.

Enligt Ruben Tastas-Duque har sammanlagt 17 medlemmar i Syndikalisterna arbetat på restaurangen. Alla har varit asylsökande, och flera har saknat tillfälligt arbetstillstånd.

– De löner de fått har varierat mellan 35 och 60 kronor i timmen. Ofta har de arbetat 12 timmar om dagen.

Om Restaurangen fortsätter att ignorera Syndikalisternas krav, kräver förbundet att ABF agerar.

– Arbetarnas bildningsförbund kan inte ha en underentreprenör som inte gör rätt för sig. Som inte betalar skatt, som inte följer arbetsrätten, som betalar slavlöner, säger Ruben Tastas.

Uppgifterna om att papperslösa tjänat 35 kronor i timmen för att bygga om restaurangen är nyheter för Göran Eriksson, chef på ABF i Stockholm. Däremot har han efter kontakt med Syndikalisterna tidigare krävt att restaurangen ska betala utebliven lön på fyra månadslöner till en av sina anställda.

– Vi har stora problem med den här restaurangen, de håller inte i något avseende. Vi försöker därför byta ut den, och har sagt till dem att vi vill att de ska sälja verksamheten, säger Göran Eriksson.

Till exempel har restaurangen installerat el felaktigt, utan hjälp från elektriker.

Vad har ni som huvudentreprenör för ansvar?

– Vi har ett ansvar, det har vi absolut. Vi har haft ett avtal med restaurangen där vi betonar att det är kollektivavtal som gäller. Men det är inte vi som anställer utan det är restaurangen som hyr lokal hos oss. Jag vet inte hur vi mer skulle kunnat kolla och driva det här med kollektivavtal än vad vi har gjort.

Hur kontrollerade ni ägaren när han fick köpa verksamheten?

– Det är klart att vi där har gjort ett misstag och en missbedömning. När det gäller restauranger tas uppgifter från kronofogden om de har betalningsanmärkningar och kontrollerar om de har praktisk erfarenhet. De hade inga betalningsanmärkningar och de hade en liten restaurang sedan tidigare. Det fanns inga formella skäl till att de inte skulle få köpa restaurangen. Men kanske kände vi att det fanns en viss valhänthet, och så här i efterhand kan man se att vi borde ha sagt nej, det här håller inte.

Dagens Arbete har sökt ägaren av restaurangen, men blir hänvisade till Toumas Selemon som är gift med en av delägarna och har varit ansvarig för ombyggnationen.

Han förnekar att papperslösa skulle ha anställts och tjänat 35 kronor i timmen.

– Det stämmer absolut inte. Det måste vara någon som vill jävlas. Det här är mycket allvarligt. Det stämmer absolut inte.

– Jag har själv handlat alla grejer till renoveringen. Jag har fraktat det själv. Jag har varit med och jobbat. Jag har inte sett någonting. Jag säger dig, det stämmer absolut inte.

Enligt Ruben Tastas-Duque på Syndikalisterna stämmer inte Toumas Selemon version. Han har varit i kontakt med restaurangägarna vid flera tillfällen och säger att ägarna bland annat skyller på en underentreprenör som inte existerar.

Fotnot: Namnen Dolores och Victor är fingerade.

Fakta/ABF
ABF grundades av LO, Socialdemokraterna och Konsumentkooperationen för nära hundra år sedan. ABF:s verksamhet finansieras till största delen med bidrag från stat, landsting och kommun samt med avgifter från deltagare och medlemsorganisationer.
Ordförande för ABF:s förbundsstyrelsen är Karl-Petter Thorwaldsson på IF Metalls ordförandekansli. Bland ledamöterna finns representanter från LO, SAP, KF och PRO.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.