Industriarbetarnas tidning

”Skärpning, Arbetsförmedlingen”

11 september, 2008

Skrivet av

DA GRANSKAR

IF Metall reagerar starkt på Dagens Arbetes avslöjande om att Arbetsförmedlingen skickar praktikanter och lönebidragsanställda till oseriösa tvätterier.
Jag tycker faktiskt att Arbetsförmedlingen ska skärpa sig. Det måste fan i mig finnas regelverk. Och de ska följas, säger Ray Olsson som sitter i Arbetsförmedlingens partsråd.

Ray Olsson arbetar på IF Metalls sekretariat och sitter i Arbetsförmedlingens partsråd. Han är i färd med att skriva till Angeles Bermudez Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

– Jag skriver helt enkelt att det har dykt upp en fråga som jag vill uppmärksamma henne på. Jag har även kontaktat LO om det här.

Ray Olsson är medveten om att Arbetsförmedlingen inte alltid följer sin regel om att rådfråga facket om en arbetsplats, innan en arbetssökande placeras ut på en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där. Han tror att det faktum att arbetsförmedlingen placerat ut praktikanter på tvätterier med svart arbetskraft och odrägliga arbetsförhållanden, hade kunnat förhindras om Arbetsförmedlingen skött sina kontakter med facket.

– Ett enkelt samtal till IF Metalls avdelning i området gör att sådant här kan undvikas. Det är så lätt. Tidigare hade Arbetsförmedlingarna mycket bättre kontakter med de lokala fackavdelningarna. Ett enkelt samtal och avdelningen kan berätta vad de vet om arbetsplatsen, och om det finns kollektivavtal. Finns det som i det här fallen inget kollektivavtal, då borde Arbetsförmedlingen dra öronen åt sig och kolla extra noga.

– Och folk kan bli av med a-kassan om de inte säger ja till anvisad plats. Det är förjävligt alltså. Jag tycker faktiskt att Arbetsförmedlingen ska skärpa sig. Det måste fan i mig finnas regelverk. Och de ska följas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.