Industriarbetarnas tidning

Volvo drar ned med 900 jobb

12 september, 2008

Skrivet av

Ett av de största varslen sedan 1970-talet var inte nog. I juni varslade Volvo Personvagnar 1 200 om uppsägning och sa upp kontraktet med 500 konsulter. Nu ska ytterligare 900 bort.

– Det känns jobbigt i dag, säger Mikael Sällström på Volvo verkstadsklubb i Göteborg.

– Riktigt jobbigt. Vi har fullt upp med att hantera det varsel som lades i juni och så kommer det här. Varslet i juni är det största jag har upplevt och jag har ändå varit här i 28 år. Inget företag tar till såna här åtgärder om det inte står illa till, två gånger inom loppet av ett halvår dessutom. Det här är riktigt allvarligt för Volvo.

Olle Axelson, informationschef på Volvo Personvagnar, säger till TT att eftersom Volvos ordrar fortsatt sjunka måste företaget anpassa sig.

– Vi ser en övertalighet på ungefär 900 personer med tanke på den lägre försäljningen.Vi måste anpassa oss till den nya kostymen och kan inte hålla på och bygga upp lager, säger han.

– Vi lägger inga varsel i dag. Vi ska se över hur vi ska lösa övertaligheten. En neddragning i Torslanda drar också med sig neddragningar i Skövde och Olofström.

Tredje skiftet på Torslandafabriken, som skulle ha lagts ner vid årsskiftet, dras in redan i början av oktober, enligt Olle Axelson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.