Industriarbetarnas tidning

Ingen börsoro hos facket

3 oktober, 2008

Skrivet av

Stockholmsbörsen har gått ner med 30 procent sedan årsskiftet och fackförbunden har stora delar av sitt kapital placerat i värdepapper.
– Det är bara att sitta still i båten, säger Pappers förbundskassör Henry Heiniö.

Stora delar av fackförbundens kaptial är placerat i fonder eller aktier. När börsen går ner sjunker alltså värdet på förbundens tillgångar. Men det är ingenting som oroar vare sig IF Metall, Grafikerna, Pappers eller Skogs- och Träfacket.

– Det är klart att vi har haft ett dåligt år, säger IF Metalls ekonomichef Håkan Arnelid.

Men förbundet har räknat med en instabil marknad och har endast en tredjedel av sitt placerade kapital i aktier.

Ungefär samma fördelning har Grafikerna. 70 procent av kapitalet ligger i säkra räntefonder eller är placerade så att förbundet är garanterat att få tillbaka minst samma belopp som är insatt, berättar ekonomichef Lars Leander.

Men så har det inte alltid sett ut. I början av 2000-talet var 75 procent av pengarna placerade i aktier eller aktiefonder.

– Vi fick oss en dyrköpt läxa 2001 och 2002, säger Lars Leander.

Grafikerna, liksom Pappers och Skogs- och Träfacket, är förbund som har börsen att tacka för de senaste årens ”vinster”. Själva verksamheten går egentligen med förlust, men aktieutdelningar, reavinster vid försäljning av aktier samt ränteintäkter har mer än väl täckt förlusterna och fått pengarna att växa ändå.

I år räknar inte Lars Leander på Grafikerna med några reavinster, men aktieutdelningarna har hittills landat på nästan tre miljoner kronor.

Skogs- och Träfacket sänkte andelen aktiefonder i sina placeringar från 75 procent till 50 procent redan i början av 2007. Nedgången på börsen oroar inte heller förbundskassören Pernilla Lund.

– Det här är långsiktiga placeringar, så det är bara att ligga still och vänta.

Pengar som behövs de närmaste åren finns tillgängliga på bankkonton, så några fondförsäljningar med reavinstförlust blir inte nödvändiga.

Fackförbundet Pappers börsplaceringar ligger till drygt hälften i räntefonder. De aktiefonder som innehas behöver inte placeras om inom de närmaste åren, så förbundskassör Henry Heiniö är lugn.

– Det är bara att sitta still i båten. Jag känner ingen större oro så länge de svenska bankerna står på benen.

FAKTA/Så mycket pengar har förbunden placerat
Förbundens kapital finns placerat i till exempel aktiefonder, obligationer, penningmarknads- och räntefonder. Pengarna är bland annat till för att användas som strejkkassa vid eventuella konflikter.
Hur stort värdet på placeringarna är just i dag vill inte förbunden svara på, men i årsredovisningarna från 2007 redovisas följande bokförda värden den sista december:

IF Metall: drygt 6,2 miljarder kronor.
Pappers: 587 miljoner kronor.
Grafikerna: 204 miljoner kronor.
Skogs- och Träfacket: 658 miljoner kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.