Industriarbetarnas tidning

Bemanningsföretag stäms på 2,5 miljoner

12 november, 2008

Skrivet av

Fel lön, arbetstid, ob, och helglön. Det är inte mycket bemanningsföretaget Rentman i Lidköping har gjort rätt enligt IF Metall. Förbundet stämmer företaget på över 2,5 miljoner kronor.

För tio medlemmars räkning stämmer IF Metall Rentman i Lidköping AB inför Arbetsdomstolen. Samtidigt stämmer Seko företaget för en medlems räkning.

Bemanningsföretaget har utnyttjat ungdomars brist på erfarenhet, enligt Darko Davidovic, ombudsman på IF Metall.

– Allt som går att göra fel har de gjort fel, i princip. Och man har bara anställt unga människor, som inte kan sina rättigheter och som inte ifrågasätter.

Enligt facken har Rentman bland annat gett anställda fel lön, fuskat med helgersättning och ob-ersättning, anställt på felaktiga anställningsformer, struntat i arbetstidsförkortning och semesterersättning. Rentman krävs på över 2,5 miljoner kronor i allmänna och ekonomiska skadestånd.

Men Darko Davidovic misstänker att företaget inte kommer att betala ut pengarna, även om tvisten avgörs till IF Metalls fördel.

– Under en förhandling sa en av ägarna att man inte hade några pengar i bolaget. Det som händer är att de öppnar ett nytt bolag dit de flyttar över pengarna. Vad vi kan göra är att försätta bolaget i konkurs, och hoppas att få ut pengar till medlemmarna genom den statliga lönegarantin.

Dagens Arbete har talat med Stefan Nilsson, en av ägarna till Rentman i Lidköping. Han vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till Gunnar Järsjö, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega.

Gunnar Järsjö företrädde företaget i den centrala förhandlingen. Han berättar att Rentman i Lidköping har valt att lämna Almega. Varför vet han inte.

Klart är att Almega inte kommer att företräda Rentman i Lidköping i Arbetsdomstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.