Industriarbetarnas tidning

Volvofacket får kalla handen

26 november, 2008

Skrivet av

På Volvo Lastvagnar i Göteborg räddades 40 jobb av 975 varslade. Facket på Lastvagnar i Umeå kämpar fortfarande med att försöka få ner storleken på deras varsel på drygt 600 anställda.
– Vi är djupt besvikna på företaget, säger klubbens vice ordförande Jan-Olov Carlsson.

Förhandlingarna på Volvo Lastvagnar i Umeå är intensiva och i slutskedet.

– Vi måste fastställa en turordningslista. Men det är viktigt att vi ändå fortsätter att förhandla om att dra ner antalet varslade, säger Jan-Olov Carlsson.

– Företaget har inte skjutit till några som helst medel för att reducera varslet. Vi har lagt fram krav och säger att det går att få ner det med hjälp av olika åtgärder. Men det är kalla handen med motivet att det inte finns några pengar. Så här är det inte bara för oss utan för alla Volvoklubbar som sitter och förhandlar nu.

Det är uppenbart att företaget tror på en framtid för Volvo Lastvagnar. Ett bevis för det är att inga tjänstemän har varslats, säger Jan-Olov Carlsson.

– Man vill ha kvar den kompetens tjänstemännen sitter på när det vänder. Det här har vi berömt företaget för, men vi vill att man ska se på arbetarna på samma sätt. Arbetarna behövs när det vänder, och vända kommer det att göra. Som det är nu har företaget varslat i princip 25 procent av arbetsstyrkan inom Lastvagnar.

Efter att förhandlingarna avslutats på Volvo Lastvagnar i Göteborg står det klart att 40 jobb räddas där.

– Inte precis vad vi hoppats på, säger Mikael Sällström på verkstadsklubben.

– Vi hade hoppats att fler kunde jobba kvar. Men med tanke på läget är det inte förvånande. Vi är mer oroliga för framtiden nu än när varslet las.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.