Industriarbetarnas tidning

Lägger ner trots god lönsamhet

6 februari, 2009

Skrivet av

Medicinteknikföretaget Becton Dickinson lägger ner fabriken i Helsingborg trots att den är lönsam. Produktionen ska flyttas till låglöneländer. Den svenska kompetensen kommer de att få betala dyrt för, säger IF Metalls klubbordförande.

Tidigare i veckan fick personalen på det amerikanskägda Becton Dickinson, BD, chockbeskedet. Fabriken ska lägga ner och 380 anställda, varav 253 medlemmar i IF Metall, mister sina jobb.

– Folk är förbannade, säger IF Metalls klubbordförande Savvas Stafilidis.

Företaget har alltid varit lönsamt, säger han. Det bekräftar även företagets svenska vd Hasse Bengtsson. Men det räcker inte för de amerikanska ägarna, som ser att samma produkter kan tillverkas ännu billigare på företagets fabriker i Mexiko, Indien och Singapore.

– Vår bransch har alltid haft goda marginaler, och aktieägarna som investerar förväntar sig det. Våra konkurrenter finns i länder som har lägre lönekostnader. Vi tvingas sänka våra priser för att kunna sälja våra produkter, säger Hasse Bengtsson.

Prissänkningen ska bli möjlig genom att flytta produktionen från Sverige. Men Savvas Stafilidis hade hellre sett en annan lösning.

– Ägarna kan ta ut mindre vinst ur företaget.

Savvas Stafilidis har jobbat här i 22 år. Många av hans arbetskamrater kommer från andra länder och fick sin första anställning på BD där de har stannat kvar i alla år.

– Många av dem kommer få svårt att få jobb. Det här är verkligen katastrof.

Företaget har redan meddelat att ingen kommer att sägas upp inom de närmsta 12 till 18 månaderna. Först om fyra år kommer all produktion att vara utflyttad. Under tiden anställs till och med ny personal för att klara produktionen och för att bygga upp ett lager så att leveranser till kunderna inte ska störas av flytten.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inleds i nästa vecka. Den svenska ledningen har sagt att de är villiga att ge något utöver avtalet, säger Savvas Stafilidis. IF Metall har ingen avsikt att göra produktionsflytten billig för de amerikanska ägarna.

– De ska få betala så mycket som möjligt för att flytta detta.

Ägarna vill också sprida de svenska arbetarnas kompetens till de andra fabrikerna.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska ställa oss till det. Men det kommer också att kosta, säger Savvas Stafilidis.

Becton Dickinson är ett amerikanskt multinationellt bolag. I Helsingborg tillverkas avancerade engångsartiklar, framför allt för intensivvården. Företaget har cirka 30 000 anställda i världen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.