Industriarbetarnas tidning

Praktikanter efter 25 års anställning

26 februari, 2009

Skrivet av

De hade varit anställda i upp till 25 år på konkursdrabbade Danielson i Visby. Nu jobbar alla grafiker vidare på sin gamla arbetsplats – som praktikanter. För den som efter att ha fått ”sin kompetens prövad” inte får fortsatt jobb försämras a-kassan.

Sweprod AB har tagit över maskiner och inventarier från skylt- och dekaltillverkaren Danielson i Visby, men inte köpt bolaget. Alla utom en av de 49 anställda är kvar och gör i stort sett samma jobb som tidigare. Men nu är de praktikanter med lön från staten.

– Det råder delade meningar om det här är bra eller inte, säger Roine Brobäck, ordförande för Grafikerklubben.

– På det här sättet har vi möjlighet att få fortsatt jobb, och det är bra. Men de som inte får jobb när praktikperioden tar slut den 30 april får betala ett högt pris för att vara med och chansa.

Praktiken är en åtgärd från Arbetsförmedlingen som kallas ”praktisk kompetensutveckling”, och lanserades i regeringens stimulanspaket i december. Den innebär att varslade kan få ”en chans att få sin kompetens prövad mot en ny arbetsgivare”, säger Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen på Gotland, till Gotlands Tidningar.

– I högst tre månader kan vi bevilja kompetenshöjande praktik hos en ny arbetsgivare och under den tiden utgår aktivitetsstöd, det vill säga ersättning motsvarande a-kassa.

Att personalen fortsätter på samma jobb som tidigare spelar ingen roll för Arbetsförmedlingens möjligheter att erbjuda praktik, så länge arbetsgivaren är ny, säger hon.

Sweprod har förklarat sig villig att driva verksamheten i någon form. Men förmodligen med en mindre arbetsstyrka än tidigare. Och de som inte får jobb efter praktikperiodens slut riskerar sänkt a-kassa och färre stämpeldagar. Det aktivitetsstöd Arbetsförmedlingen betalar ut är nämligen inte a-kassegrundande.

Både fackförbundet Unionen som organiserar tjänstemännen på företaget, och Grafikerna, var mycket tveksamma till att acceptera upplägget fram tills i måndags. En stor anledning var att de enskilda som tackade nej till praktiken inte skulle få del av den statliga lönegarantin enligt konkursförvaltaren, och dessutom kunde bli avstängda från a-kassan i sextio dagar, säger Roine Brobäck.

När konkursförvaltaren och Arbetsförmedlingen backade på de punkterna accepterade facken upplägget.

Gotlands industri är hårt drabbad av krisen och det är mycket svårt att hitta industrijobb på ön. I slutändan tackade alla utom en person ja till att delta i praktiken. Under tiden får Sweprod en chans att känna personalstyrkan på pulsen, utan att betala en krona i lön. Roine Brobäck tror ändå inte att det kommer att uppstå konflikter mellan fack och arbetsgivare om vem som har rätt till jobb på grund av kvalifikationer och tidigare anställningstid hos Danielson.

Men anställningen står ju på spel för alla, hur påverkar det stämningen?

– Just nu är det en skämtsam stämning. Många skämtar om att vi är praktikanter allihop, och undrar vem som är ens handledare. Jag tror att det är ett sätt för många att dämpa sin egen oro.

Texten är korrigerad 26/2 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?