Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete vann guldspade

29 mars, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Föreningen Grävande journalisters finaste utmärkelse, Guldspaden, vanns av Dagens Arbete för reportaget ”Vita dukar – svart tvätt”.

Utmärkelserna för 2008 års bästa avslöjande och undersökande reportage delades ut vid ett seminarium i Örebro på lördagskvällen.

Dagens Arbetes reportrar Anna Tiberg, Marie Edholm, Marcus Johansson och Mikael Färnbo vann Guldspaden i tidskriftsklassen för reportaget om hur papperslösa utnyttjas i Stockholms tvätterier – publicerat i DA i september i fjol.

– Fantastiskt! Det här är det finaste pris man kan få som grävande journalist, jublade de fyra pristagarna.

– Vi ser det som en uppskattning av det jobb vi gjort och en fjäder i hatten för Dagens Arbete, som fortfarande har resurser att satsa på kvalificerad journalistik.

Det prisbelönta reportaget handlar om hur det rika folket kring Stureplan köpte champagne för 75 000 kronor flaskan och om svartarbetarna som tvättade deras dukar för 35 kronor i timmen. Och om hur Arbetsförmedlingen försåg skumma tvätterier med skattefinansierad arbetskraft.

I prismotiveringen heter det att ”Dagens Arbetes granskning följer tvättsäckarnas resa genom det svenska klassamhället, från Sturecompagniet och Svenskt Näringslivs egen restaurang till papperslösa Ana Mamadov och hennes dröm om Sverige”.

Dagens Arbete har tidigare varit nominerad till Grävande journalisters pris, men det här var första gången som tidningen drog sig segrande ur striden med en guldspade.

Övriga pristagare var bland andra TV-programmet Uppdrag Granskning, radioprogrammet Kaliber och dagstidningen Sydsvenska Dagbladet.

Läs hela det prisbelönta reportage här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.