Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete vann guldspade

29 mars, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Föreningen Grävande journalisters finaste utmärkelse, Guldspaden, vanns av Dagens Arbete för reportaget ”Vita dukar – svart tvätt”.

Utmärkelserna för 2008 års bästa avslöjande och undersökande reportage delades ut vid ett seminarium i Örebro på lördagskvällen.

Dagens Arbetes reportrar Anna Tiberg, Marie Edholm, Marcus Johansson och Mikael Färnbo vann Guldspaden i tidskriftsklassen för reportaget om hur papperslösa utnyttjas i Stockholms tvätterier – publicerat i DA i september i fjol.

– Fantastiskt! Det här är det finaste pris man kan få som grävande journalist, jublade de fyra pristagarna.

– Vi ser det som en uppskattning av det jobb vi gjort och en fjäder i hatten för Dagens Arbete, som fortfarande har resurser att satsa på kvalificerad journalistik.

Det prisbelönta reportaget handlar om hur det rika folket kring Stureplan köpte champagne för 75 000 kronor flaskan och om svartarbetarna som tvättade deras dukar för 35 kronor i timmen. Och om hur Arbetsförmedlingen försåg skumma tvätterier med skattefinansierad arbetskraft.

I prismotiveringen heter det att ”Dagens Arbetes granskning följer tvättsäckarnas resa genom det svenska klassamhället, från Sturecompagniet och Svenskt Näringslivs egen restaurang till papperslösa Ana Mamadov och hennes dröm om Sverige”.

Dagens Arbete har tidigare varit nominerad till Grävande journalisters pris, men det här var första gången som tidningen drog sig segrande ur striden med en guldspade.

Övriga pristagare var bland andra TV-programmet Uppdrag Granskning, radioprogrammet Kaliber och dagstidningen Sydsvenska Dagbladet.

Läs hela det prisbelönta reportage här.