Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa får prata med datorskärm

17 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

I Mellerud får arbetssökande prata med en skärm. Anders Andersson tycker att det är konstigt med tanke på hur många som blivit av med jobbet på sistone.

De uppsagda fortsätter att skriva dagbok. Anders Andersson berättar att arbetsförmedlingen i Mellerud var obemannad när han kom dit. Istället fick han prata med en gubbe i en datorskärm som informerade att till höger finns den och den blanketten och till vänster den och den. Fyll i och skicka till a-kassan.

– Själv har jag inte så svårt att prata, men de som kommer in och är arbetslösa för första gången i sitt liv! Det satt folk och grät när jag var där, berättar han.

Anders Andersson blev utkastad ur a-kassan då han missade ett informationsmöte om arbetspraktik. Han tog fel på dag. Om detta berättar han i sin dagbok.

Helena Granholm säljer ridgrejer på marknader runt om i Norrland.

Och Jan-Åke Pihl snickrar inför Metallica på lördag. Han har skaffat sig arbetskamrater som han fikar och lunchar med. Men pengar ger det inte.

Läs de uppsagdas dagböcker här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.