Industriarbetarnas tidning

”Det är som att vara fackligt förtroendevald”

14 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

– Jag har fått id-kort och nycklar så jag tar mig in.
I går kom metallaren Olle Ludvigsson (s) till Strasbourg. I dag börjar arbetet i EU-parlamentet.

Har du fått klart för dig hur det fungerar?

– Nej. Det är stort. Först måste jag lära mig hitta, säger Olle Ludvigsson på telefon från Strasbourg på måndagen.

De nya EU-parlamentarikerna är nu på plats. Under veckan beslutas vilket utskott de hamnar i. Lite lätt förvirrat är det så här i början, medger Olle Ludvigsson. Han vet på ett ungefär vad han vill uppnå med sin tid i EU-parlamentet.

– Jag hoppas att jag kommer in i sysselsättningsutskottet. De facklig fri- och rättigheterna är min huvudfråga som jag tänker agera i. Och så industrifrågor självklart.

Kommer du ha tid för fackligt arbete på hemmaplan?

– Nej, det ser inte så ut. Jag har vissa uppdrag kvar. Jag sitter fortfarande i förbundsstyrelsen och som ordförande för IF Metalls avdelning 36 i Göteborg. Det är troligt att jag försöker lämna alltihop.

Hur ska du få hem information till Sverige?

– Det vet jag inte än, men det är en av mina målsättningar att få ut information om vad som händer och sker till folk därhemma. Vi EU-parlamentariker måste vara aktiva själva och försöka tydliggöra vad det är för beslut som fattas och hur det påverkar svenskarna. Det är jätteviktigt.

Kommer du att driva någon specifik fråga?

– Det är viktigt att man i början koncentrerar sig på några få frågor. De fackliga fri- och rättigheterna, som jag sa. Och, som sagt, att synas hemma. Metallare och andra ska veta att jag finns och att det är människor av kött och blod som jobbar i EU-parlamentet. Två dagar i veckan är man hemma. Då ska jag prata på möten och gå ut och träffa folk i deras vardag. Det är precis som att vara fackligt förtroendevald, så ser jag det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.