Industriarbetarnas tidning

Hjälpsamma in i det sista

14 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Anställda vid Becton Dickinson åker till Indien och förbereder flytten – och sin egen arbetslöshet. Företaget lägger ner i Helsingborg. 380 personer får gå.

Det är full rulle på det medicinteknikbolaget Becton Dickinson. Nya lager måste byggas då maskinerna ska flyttas till låglöneländer. Maskinparken i Indien är redan på plats. Anställda vid företaget i Helsingborg åker fram och tillbaka för att få igång produktionen. Henry Rosendahl, vice ordförande i IF Metalls styrelse på fabriken, tycker att det är märkligt:

– Medlemmarna reagerar olika på beskedet om nedläggning. En del jobbar hårdare än tidigare för att de tror att ledningen ska ändra beslutet på grund av det. Och så finns det folk som åker till Indien och hjälper till. Det förstår jag inte alls. Enligt vår centrala ombudsman så har vi all rätt i världen att uppmana anställda att inte åka utomlands i ett sådant här läge. Vår lojalitet finns här.

Hasse Bengtsson, vd för Becton Dickinson i Helsingborg, bekräftar att ytterligare tre anställda flyger till Indien i veckan.

– Det är inget nytt. Vi har haft samarbete med Indien i tio år.

Förra veckan hölls centrala förhandlingar mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren. Den 9 juli meddelade Hasse Bengtsson att nedläggningsplanen blir verklighet. Fabriken i Helsingborg kommer att flyttas bit för bit – till Indien, Singapore och Mexiko. Drygt tre år beräknas flytten ta.

– Ingen kommer att förlora arbetet under de närmast 18 månaderna. Det sker inga uppsägningar innan augusti nästa år, lovar Hasse Bengtsson.

IF Metalls klubbar är eniga. Beslutet om nedläggning är inte genomtänkt, och amatörmässigt skött, enligt Henry Rosendahl.

– Vår löntagarkonsult sågar företagets analyser fullständigt. Riskanalyser saknas helt, fortsätter han.

Facket använde en löntagarkonsult i de centrala förhandlingarna för att övertyga ledningen om att det är lönsamt att stanna kvar i Helsingborg, vilket slutrapporten visade.

– Vi har rört om ganska rejält i grytan och tänker fortsätta vår opinionsbildning. Här har vi ett företag som är framgångsrikt och tjänar mycket pengar och ändå väljer ägarna att lägga ner. Vi och andra klubbar håller nu på att mobilisera. Även om de inte drar tillbaka det här nedläggningsbeslutet så är jag övertygad om att de nästa gång de ska lägga ner någonting kommer att vara extra vaksamma, resonerar Henry Rosendahl.

IF Metall kräver också bolaget på skadestånd då inga MBL-förhandlingar ägt rum. Informationen till de anställda har över huvud taget varit bristfällig och något ordentligt underlag har inte presenterats för facket, påpekar Henry Rosendahl. Nyligen fick han och IF Metall en skriftlig varning från koncernledningen i USA. Protestmejl hade skickats ut. Nu styr bolaget mejltrafiken utanför Europa.

Fabriken i Helsingborg är en del av en framgångsrik multinationell koncern. Företaget har tidigare försökt flytta produktion till låglöneländer för att pressa priserna. I februari, då det första beskedet om nedläggning kom, demonstrerade de anställda. Skyddsombudet Ann-Charlotte Brämhagen berättade för Dagens Arbete:

– De flyttade produktionen av en detalj till Mexico. Men det fungerade inte. Den fuktiga luften gjorde att plastprodukten sprack.

Hasse Bengtsson har full förståelse för fackets protester.

– Det är förfärligt att lägga ner en fabrik, men jag tror att den här kommer att försvinna ändå. Vi kan inte rädda fabriken genom att ha produktionen kvar i Helsingborg. Facket kan inte ändra ägarnas intentioner.

Du kanske också vill läsa…

Hallå där, Peter Persson…!

Hallå där, Peter Persson…!

49-årige Peter Persson på LK i Helsingborg får 5000 kronor i stipendium för sitt arbete mot rasism. Utdelare är IF Metall Nordvästra Skåne.

”På en dag hinner jag köra 100–120 plåtar”

”På en dag hinner jag köra 100–120 plåtar”

Olof Andersson är prepressoperatör på Printagon i Helsingborg.

Bransch i kris tror på fortsatt liv

Bransch i kris tror på fortsatt liv

Den grafiska branschen kämpar mot vikande kurvor och undergångsstämning. Men DA hittar även en tro på nya produkter – och ett tryckarlag som började om efter konkursen.

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

Den automatiska revolutionen

Den automatiska revolutionen

En ny generation robotar tar plats i arbetslivet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya? Här kan du läsa eller ladda ner och lyssna på reportaget som ligger till grund för Stora robotdagen.

Tekniker vägrar hjälpa vid utlandsflytt

Becton Dickinson lägger ner i Sverige och flyttar till låglöneländer. Nu vägrar svenska tekniker att åka med utomlands för att dela med sig av sin kunskap. På eget initiativ kallade de tekniker som tillhör IF Metall, på medicinföretaget Becton Dickinson i Helsingborg, till möte i förra veckan. – Uppslutningen var nästintill 100 procentig. 40 personer […]

Ola Sellert: Jag hade gjort samma sak igen

Varken den tidigare ägaren Stefan Mannfalk eller konkursförvaltaren Ola Sellert tycker att det finns fog den kritik som riktas mot dem. – Hade jag fått göra om handläggningen hade jag agerat på samma sätt i dag, säger Ola Sellert.

Villaliv ger framtidstro i Helsingborg

Villaliv ger framtidstro i Helsingborg

När JMS i Helsingborg begärdes i konkurs gick 36 anställda ihop för att rädda jobben. Nu har de kommit en bit på väg. Med magasinet Villaliv får det nya bolaget Printagon Graphics sin första riktigt stora kund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.