Industriarbetarnas tidning

Olyckor på Volvo i semestertider

22 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

I semestertider sprudlar det av aktivitet på Volvofabriken i Torslanda. Det är då entreprenörer bygger om och underhåller. Och det är då olyckorna sker.

Inom loppet av 45 minuter inträffade två olyckor på Volvo i Torslanda. En person fick ett järnrör i huvudet, en annan person klämde handen under ett järnspett. Och det är inte de första olyckorna i sommar. När Volvos egna anställda har semester fylls fabriken med firmor som bygger om och underhåller maskinerna.

– Det är mycket folk på små ytor, berättar Pär Hennings, lokalt skyddsombud.

– Men att man får hämta folk med ambulans två gånger inom loppet av 45 minuter, det är ovanligt.

Olyckorna inträffade på förmiddagen fredagen den 17 juli. En man skulle flytta ett banavsnitt inne i bilfabriken. Spettet han använde som hjälpmedel satt i spänn och lossnade. En annan man på en annan firma skulle tillsammans med en kollega lyfta en bansektion med en truck. De använde ett järnrör som lyfthjälp. Det lossnar, smäller, smätter iväg och träffar mannen i huvudet. Så beskrivs händelsen i anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Jag kan tänka mig att man jobbar mycket med hemmagjorda konstruktioner. Då kan både det ena och det andra hända. Det är viktigt att man har rätt sorts lyftredskap, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall.

Volvo har det övergripande ansvaret för personer som vistas i fabrikerna. Men de arbetsmetoder som entreprenörerna väljer ansvarar de själva för. Det är den inhyrda personalens arbetsgivare och inte Volvo som kan ställas till svars för olyckorna i fredags.

– De firmor som kommer in och jobbar har inte riktigt samma säkerhetsmedvetande. Samtidigt är tidspressen stor, de har deadlines de måste passa, förklarar Håkan Asterhall.

I sommar har det inträffat flera olyckor och tillbud på Volvo i Torslanda.

– Alla som kommer hit får en genomgång av vilka säkerhetsregler som gäller i fabriken. Varje person får sedan skriva på att de tagit del av informationen. Vi går också skyddsronder hela tiden och gör så gott vi kan för att hålla så hög säkerhetsnivå som möjligt, säger Pär Hennings.

Han och de andra skyddsombuden ska nu sammanställa alla olyckor och tillbud som skett i sommar, även de mindre allvarliga, för att se om det finns något mönster.

Pär Hennings tror att tidspressen kan vara en orsak.

– De har kort tid på sig. De jobbar mycket, många timmar i sträck. Och de kör helger, ofta sjudagarsvecka. Sedan är ju människan uppfinningsrik. Man hittar på arbetsmetoder och hjälpmedel som verkar bra utan att tänka på att det kan vara farligt.

Arbetsmiljöverket har begränsade resurser under semestermånaderna. Trots att myndigheten känner till riskerna med många entreprenörer samlade på en yta så görs ingenting.

– Vi är väldigt reducerade. Det blir mest att vi sköter jourtelefonen och svarar på frågor. Inspektioner hinner vi inte med, säger Håkan Asterhall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?