Industriarbetarnas tidning

Ungdomar bygger på med KY

24 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Medelåldern bland studenter på landets KY-utbildningar sjunker till hösten. Det är hit och till Yrkesvux ungdomar som inte får jobb i industrin söker sig.

Den höga ungdomsarbetslösheten har diskuterats flitigt i medierna i sommar. Svenskt Näringsliv fortsätter att hävda att det är Las, Lagen om anställningsskydd, som ställer till det. LO försöker sticka hål på den bilden.

– Det är uppenbart att krisen inte bara handlar om att unga slås ut. Alla åldersgrupper påverkas, säger Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet.

Hon kan inte se något tydligt mönster att det skulle vara just unga som lämnar industrin.

– Arbetskraftsundersökningen som kom i går var överraskande. Den tyder på att det inte skett någon uppgång av arbetslösheten bland ungdomar jämfört med förra året, säger Irene Wennemo.

Skälet till att ungdomar inte syns i statistiken är dels att de inte söker jobb då de vet att det är svårt eller nästan omöjligt, dels att fler studerar, antingen stannar kvar i studier eller påbörjar studier. Detta märks på de kvalificerade yrkesutbildningarna, KY. Söktrycket har aldrig varit så stort.

– Vi märker det framför allt på tekniska utbildningar. Antalet som söker direkt från gymnasiet har ökat kraftigt. Medelåldern på studenterna är annars hög, 29 år. Det håller på att förändras, berättar Margareta Landh, informationsansvarig på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning som avvecklades 1 juli i år och övergick i Yrkeshögskolan.

Efter en extra ansökningsomgång i början på sommaren stod det klart att 30 procent fler sökt KY-utbildning till hösten. I själva verket är ökningen mycket större än så för utbildningar riktade mot industrin. Medan it-utbildningar inte längre lockar så många studenter så är utbildningar inriktade mot industrin omåttligt populära i år. Skogsmaskinförare i Hälsingland är nu plötsligt svår att komma in på – 95 sökanden till 20 platser.

– Det har aldrig hänt. Vi har haft problem med att fylla platserna. Tekniska utbildningar generellt har varit svåra att fylla. Det brukar vara ungefär lika många sökanden som platser, säger Margareta Landh.

Förutom fler unga så urskiljer hon en annan kategori, de som varit föremål för varsel eller som via sin fackförening försöker hitta utbildningsmöjligheter.

– Vi har haft mycket mer kontakt med fackföreningar som vill höra sig för vilka möjligheter som finns att utbilda sig, kanske en dag i veckan, eller i kombination med jobb. De verkar ha kommit överens med arbetsgivaren att satsa på utbildning, säger Margareta Landh.

Irene Wennemo lyfter fram både Yrkesvux och KY som ett bra sätt för unga att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är praktiken som gör det. Att gå industriprogrammet och sedan lägga till KY-utbildning det tror vi är en bra satsning, säger hon.

Fakta/Hbt
Hbt är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Sexuell läggning beskriver om en person blir förälskad eller attraherad av tjejer, killar eller både tjejer och killar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.