Industriarbetarnas tidning

Kris för papperslösas center

26 augusti, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Papperslösa Stockholm hoppar av samarbetet med fackförbunden. Ett bråk har blossat upp mellan frontfigurerna, som har olika uppfattning om vad Fackligt center för papperslösa har uppnått. Ingenting, hävdar Yacine Asmani.

För ett år sedan invigde LO:s ordförande Wanja-Lundby Wedin och TCO:s Sture Nordh Fackligt center för papperslösa. Lokalen på Kammakargatan 47 i centrala Stockholm var sprängfylld. Efter tal som innehöll stora löften spikade de båda ordföranden upp skylten med centrets svartvita logga. Ett dussintal pressfotografer fotograferade.

Ett år har nu gått och enligt frontfiguren i Papperslösa Stockholm Yacine Asmani har ingenting hänt. Centret har inte kommit åt de oseriösa arbetsgivarna och inte hjälpt mer än en enda papperslös. På första styrelsemötet efter sommaren fattade därför föreningen beslutet att de hoppar av samarbetet.

– Vi har skickat en signal till LO och TCO. Jag kan inte ljuga utåt och säga att det fungerar. Centret drivs inte på en bra nivå. Det finns inget program. Pärmar försvinner. Allt flyter. Som ett exempel ansvarar jag för hemsidan. Till i dag har jag inte fått lösenord för att fixa med den. De litar inte på oss, säger Yacine Asmani som lämnade sin post som vice ordförande redan i maj.

”Farvar” satt också med som representant för de papperslösa. Han har nu fått uppehållstillstånd och kan gå ut med sitt riktiga namn, Shamsul Alam Sarwar.

– Centret har inte följt besluten vi tog i början. Det är inget bra resultat och det finns ingen struktur. Facket tar inte ansvar och fall följs inte upp. Ska de reagera så måste vi göra så här, säger han.

På frågan om det inte är bättre att vara med och kunna påverka än att inte vara med alls svarar Shamsul Alam Sarwar.

– Vi försökte förbättra situationen under några månader, det fungerade inte. Men vi avråder inte någon papperslös från att gå dit.

Kvar i centret finns fackförbunden. Ordförande Sten-Erik Johansson från Fastighets är mycket besviken på Yacine Asmani och Papperslösa Stockholm. Han låter arg när Dagens Arbete ringer och pratar med honom.

– Att de har lämnat styrelsen är ingenting som styrelsen vet om. Yacine Asmani har vi fått brev ifrån. De övriga tre har vi inte hört ett ljud ifrån. En av dem har vi hjälpt så till den milda grad att han faktiskt har fått permanent uppehållstillstånd. Det är väldigt konstigt allihop, säger Sten-Erik Johansson.

Han fortsätter, uppretad:

– Vi är inte beroende av föreningen Papperslösa Stockholm för att driva ett center för papperslösa, inte ett jävla dyft. Vi har haft öppet över fyrtio måndagar och träffat, lågt räknat 200 papperslösa. Vi har inte slarvat bort någon av de svårare fallen. Däremot så tar det en djävulusisk tid, det är en annan femma.

Fackförbunden kommer att fortsätta verksamheten på egen hand. Centret håller öppet som vanligt på måndagar mellan klockan 15 och 20.

– Vi har öppet hela hösten och hela våren. Bemanningsplanen är klar. Vi har också pratat om att samla ihop papperslösa tjejer eftersom det är så oerhört patriarkalt på centret nu, det kommer bara killar.

Skogs- och Träfacket var med i början, men det är oklart om GS kommer att engagera sig. IF Metall och Pappers är inte aktiva i centret.

• Läs hela DA:s prisbelönta granskning av de papperslösas situation här!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.