Industriarbetarnas tidning

Oklart varför svetsaren dog

24 augusti, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Arbetsmiljöverket har hittat allvarliga brister i säkerheten vid Borealis fabriksbygge i Stenungsund. Men det förklarar inte varför den litauiska svetsaren dog.

Arbetsmiljöverkets rapport om dödsolyckan på Borealis är nu klar. Den 37-årige svetsaren gick ner i ett rör fyllt med argon och omkom av syrebrist. Det är i stort sett det enda myndigheten kan säga om dödsorsaken.

– Det är tragiskt, och frustrerande. Tyvärr är det bara en person som sitter inne med svaret, och det är han själv, säger Håkan Rosengren på Arbetsmiljöverket.

Rapporten visar på en rad brister. Arbetsmiljöplanen var inte uppdaterad. Viktig information hade inte översatts till alla språk. Det saknades tillstånd att jobba utöver normal arbetstid. Vad som är slutet utrymme är långt ifrån klart. Markering och skyddstejp i det aktuella röret saknades. Det är några av de brister Arbetsmiljöverket fann.

På arbetsplatsen jobbade i maj månad, då olyckan inträffade, en kedja med entreprenörer. Borealis anlitade italienska Tecnimont, som anlitat polska Sices, som i sin tur anlitat OSS, det bemanningsföretag i Litauen där 37-åringen var anställd. Han hade 17 års erfarenhet som svetsare. Däremot saknade han utbildning och tillstånd för att jobba i slutna utrymmen.

Innan svetsaren började i Stenungssund hade han fått en introduktion som innehöll träning och information. Han hade inte gjort något kunskapstest.

– Varför gick han ner i röret? Och hur har han uppfattat informationen? Det har vi ingen uppfattning om. Och vi kommer heller inte att få veta, säger Håkan Rosengren.

Arbetsmiljöverket skriver att tidspress kan ha påverkat 37-åringen att ta större risker. Hans egna krav på sig själv kan vara en förklaring till olyckan, att han ville göra ett fullgott arbete innan han lämnade arbetsplatsen för dagen. Det finns inga ögonvittnen till händelsen. 37-åringen hittades först på lördagskvällen, många timmar efter arbetsdagens slut. Det går bara att spekulera i vad som skedde, understryks än en gång i rapporten.

Efter olyckan konstaterade företaget i sin utredning att arbetsledaren hade dåliga kunskaper om argons fysikaliska egenskaper. Den okunskapen kan ha funnits även hos svetsaren.

– Bristerna i arbetsmiljön har inte varit avgörande för den här dödsolyckan. Vi ser inget samband, säger Håkan Rosengren.

Ärendet kommer inte att lämnas vidare till åklagare för åtalsprövning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen