Industriarbetarnas tidning

IF Metall delar ut flygblad mot ny semesterlag

23 november, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Drygt 4 000 kronor kan en IF Metall-medlem förlora på den nya semesterlagen. Och ännu mycket mer går långtidssjuka och arbetsskadade miste om. På onsdagseftermiddagen fattar riksdagen beslut.

Utanför riksdagshuset stod på onsdagsmorgonen folk från IF Metall och delade ut flygblad i protest mot den nya lagen.

– De lär inte ändra sig. Vi var inne och lyssnade på debatten. 48 ledamöter var borta, så det blev 58 mot 150 i varenda votering. De backar upp sina egna. Borgarna sitter ju i majoritet, säger Carin Wallinthin, IF Metalls facklig-politiska enhet.

Regeringen vill minska administrationen för arbetsgivarna, förenkla. Det är skälet till den nya semesterlagen, hävdar man på arbetsmarknadsdepartementet. LO-facken protesterar.

– Det är inte sant. Det är ingen förenkling. Man använder sig bara av det argumentet. I själva verket så innebär det en försämring för våra medlemmar, säger Paula Thunberg Bertolone, IF Metalls fackligpolitiska enhet.

Regeringen har utgått ifrån en genomsnittlig löneökning på 3,7 procent.

– Ytterst få av våra medlemmar får så mycket i löneökning. De allra flesta förlorar på den nya lagen, i värsta fall över 4 000 kronor på 25 dagar, säger Paula Thunberg Bertolone.

Det är IF Metallare som jobbar på arbetsplatser som inte reglerat frågan i kollektivavtal som berörs. Arbetsgivarna får genom den nya lagen använda vilken beräkningsmodell de vill.

I stället för tre år räknas semesterlönen på två år. Långtidssjuka och arbetsskadade missgynnas därför påpekar LO i sitt remissvar. Även andra fackförbund har protesterat.

– Är du långtidssjukskriven så kan du förlora upp till 13 semesterdagar och är du är arbetsskadad kan du gå miste om 25 betalda semesterdagar, säger Paula Thunberg Bertolone.

Arbetsmarknadsdepartementet har överösts med upprörda mejl från IF Metalls klubbar runt om i landet. Huvudskyddsombudet på Volvo i Torslanda har skrivit ett fyra sidor långt protestbrev.

Den nya semesterlagen ska börja gälla den 1 april nästa år. Regeringen har valt att inte lyssna på facken. Den 25 november fattar riksdagen beslut. IF Metall trycker nu upp flygblad med rubriken: ”Stoppa förslaget till förenklad semesterlag”.

Flygbladen ska delas ut till samtliga riksdagsledamöter på onsdag.

– Då har vi gjort vad vi kunnat. Efter det kan vi inte påverka mer, säger Paula Thunberg Bertolone.

(Texten uppdaterad 24 november 2009)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.