Industriarbetarnas tidning

Avdelningar kräver Husmark Pehrssons avgång

10 december, 2009

Skrivet av

– Våra medlemmar har avstått löneutrymme för att ha en trygg sjukförsäkring. Nu får de se hushållsekonomin raseras.

IF Metalls avdelning Södra Västerbotten och Kommunal i Västerbotten går ihop och kritiserar förändringarna i sjukförsäkringen i ett öppet brev.

”Att påstå att inga remissinstanser påtalat bristerna i införandet av sjukförsäkringen som trädde i kraft den 1 juli 2008 respektive 1 januari 2009 är en lögn. Bland många andra har LO och TCO fört fram kritik mot förslagen”, skriver Kristina Björk, ordförande för Kommunal Västerbotten, och Per-Erik Johansson, ombudsman på IF Metall Södra Västerbotten.

Socialförsäkringsministern har fört över skulden för regeringens misslyckande på de anställda i Försäkringskassan, tycker avdelningarna och kräver att Cristina Husmark Pehrsson avgår.

Brevet från avdelningarna:

Kommunal Västerbotten och IF Metall Södra Västerbotten kräver socialförsäkringsminister Husmark Pehrssons avgång!

Socialförsäkringsministern har fört över skulden för regeringens eget misslyckande med Rehabkedjan på de anställda vid Försäkringskassorna, vilket är simpelt. De anställdas fackliga organisation vid Försäkringskassan har krävt att Husmark Pehrsson ber om ursäkt. Hon har delvis också gjort det.

Att påstå att inga remissinstanser påtalat bristerna i införandet av sjukförsäkringen som trädde i kraft den 1 juli 2008 respektive 1 januari 2009 är en lögn. Bland många andra har LO och TCO fört fram kritik mot förslagen. Verkligheten har nu hunnit ifatt regeringen och visar att den borde ha lyssnat på de fackliga organisationerna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt stödjer socialförsäkringsministern och försvarar de nya sjukreglerna även om det innebär att människor kommer i kläm, ”Det är oundvikligt” säger han. Husmark Pehrsson backar och anser att som politiker ska man vara ödmjuk och ta intryck. För sent ska syndaren vakna. Detta är inte alls trovärdigt eftersom hon inte har lyssnat på remissinstanserna. Vi är beredda att ändra lagstiftningen säger Husmark Pehrsson och pekar på det utskottsarbete som nu är taget. Förslagen från socialförsäkringsutskottet är som vi ser det så luddiga att det inte går att göra en försäkringsjuridisk bedömning kring rätten till sjukpenning, vilket också bekräftas av juridiskt sakkunniga på området.

Våra medlemmar som avstått löneutrymme för att ha en sjukförsäkring som ger dem en ekonomisk trygghet vid sjukdom får se sin hushållsekonomi raseras. Regeringen har sänkt ersättninsnivåerna och den som är allvarligt sjuk är orolig för att tvingas ut i arbeten som i dag inte finns. Den slutstation som väldigt många närmar sig med hög fart utgörs av socialbidrag från kommunen där man bor. Hur många socialbidragstagare kommer att finnas i de moderata ministrarnas hemkommuner?

Regeringen och Husmark Pehrsson har inte lyssnat på remissinstanserna och heller inte på riksdagsrevisionen kritiska rapporter;
Jan 2009 ”sjukas förmåga ska prövas i annat arbete innan ersättningen dras in”
Juli 2009 ”beslut fattas på undermåliga och bristfälliga underlag”

Den moderata socialförsäkringsministern Husmark Pehrsson och regeringen har genomfört förändringar i sjukförsäkringen som skapat en rättsosäkerhet som gör det så gott som omöjligt att tolka deras förslag. Försäkringskassans beslutsfattare kommer även fortsättningsvis att tvingas tycka själva i sin myndighetsutövning utan tydliga regler från regering och riksdag.

Nu måste det bli ett slut på jakten på sjukskrivna och vi kräver socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson avgång!

Kristina Björk Per-Erik Johansson
Ordförande Ombudsman
Kommunal Västerbotten IF Metall Södra Västerbotten

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?