Industriarbetarnas tidning

Glappet ökar mellan fattiga och rika

8 december, 2009

Skrivet av

De rikaste tio procenten av befolkningen har nästan fördubblat sin disponibla inkomst på sex år. Men arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade blir bara fattigare, visar en ny LO-rapport.

LO har studerat inkomststatistik för 20-64 åringar från år 1991 fram till 2007.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har inte ökat under de senaste åren. I stället är det de sjukskrivna, arbetslösa, studerande och de med sjukersättning (tidigare förtidspensionerade) som halkar efter.

Fattigdom är fyra gånger så vanligt bland sjuka, pensionärer och arbetslösa som bland befolkningen i övrigt, visar rapporten.

Mellan 2002 och 2007 fördubblades andelen fattiga inom gruppen, från 8 till 16 procent. Den största ökningen skedde mellan 2006 och 2007. Bland befolkningen i övrigt är andelen fattiga i stort sett oförändrad.

Inkomstskillnaderna bland befolkningen har ökat sedan 1980, konstaterar LO:s utredare Anna Fransson. Men från 2002 har inkomstspridningen ökat dramatiskt, med nästan 20 procent.

Allt pekar mot att inkomstskillnaderna fortsätter att öka och är ännu större nu än 2007, skriver LO:s utredare Anna Fransson och organisationens arbetslivschef Irene Wennemo på DN-debatt i dag.

Läs mer:
LO:s rapport Fördelningen av inkomster och förmögenheter

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.