Industriarbetarnas tidning

Lagen efter Lavaldomen kan skjutas upp

10 december, 2009

Skrivet av

Enligt oppositionen begränsar förlaget till en ny lag efter Lavalmålet rättigheter i grundlagen. De rödgröna försöker nu tvinga regeringen att skjuta upp beslutet. Initiativet får stöd i EU-parlamentet.

Riksdagen ska enligt planen i vår ta ställning till regeringens förslag på hur den svenska lagen ska göras om för att följa EG-rätten. Lagändringen är en följd av det uppmärksammade Lavalmålet. EU konstaterade att Byggnads blockad av det lettiska företaget Lavals skolbygge i Vaxholm stred mot EU:s regler.

Enligt EU får stridsåtgärder bara riktas mot gästande företag om arbetsgivarens villkor är sämre än miniminivån för lön, arbetstid och andra villkor i landet där företaget verkar.

Men oppositionspartierna anser att regeringens förslag till ny lag begränsar grundläggande rättigheter som skyddas enligt grundlagen. Därför har oppositionen begärt en så kallad vilandeförklaring (se faktaruta). Det innebär att beslutet kan komma att skjutas upp ett år. Och skjuts beslutet upp lovar oppositionen att arbeta om lagförslaget vid en eventuell valseger 2010.

Initiativet välkomnas av LO.

– Då regeringens förslag begränsar fackens rätt att förhandla med utländska företag som är verksamma i Sverige, riskerar utländska arbetstagare att tvingas arbeta till sämre villkor än de som gäller för övriga arbetstagare, kommenterar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

Redan efter Arbetsdomstolens slutgiltiga dom i Laval-målet i förra veckan kom krav från LO att den nya lagen skulle göras om. Arbetsdomstolen dömde Byggnads och Elektrikerna att betala skadestånd och rättegångskostnader till Laval på 2,7 miljoner kronor. Ett domslut som gör att svenska fack inte kommer att våga ta till konfliktåtgärder mot gästande företag i framtiden, befarar LO.

Stöd till den svenska oppositionen kommer också från Bryssel. Partigruppen Socialister och demokrater ställer sig i ett uttalande bakom en vilandeförklaring.

– S&D-gruppen stöder starkt våra svenska vänner. Jag anser personligen att det vore en god idé att vänta med lagstiftningen under ett år för att få en riktig debatt i frågan., säger gruppens talesman i arbetsmarknadsfrågor, Alejandro Cercas till LO, TCO och Saco:s fackliga Brysselkontor.

Fakta vilandeförklaring
Om minst tio ledamöter begär en så kallad vilandeförklaring av ett förslag till ny lagstiftning ska Konstitutionsutskottet (KU) göra en prövning. KU kan komma fram till att den nya lagen efter Lavalmålet påverkar föreningsfriheten. Riksdagen kan då fatta beslut om att skjuta upp beslutet om att anta lagförslaget i ett år. Lagen kan fortfarande klubbas igenom direkt, men bara om fem sjättedelar av riksdagen röstar för lagen. I praktiken innebär alltså ett sådant beslut från KU att lagen skjuts upp i minst ett år.
Om vilandeförklaringen går igenom kan uppskattningsvis vara avgjort i mitten av februari.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?