Industriarbetarnas tidning

Skyddsombudet: ”Samhall satte munkavle på mig”

4 december, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

– Samhall satte munkavle på mig.
Lars-Erik Sköngård fick inte ställa några krav eller kritisera arbetsmiljön. Då skulle Samhall förlora kontraktet med H.A.

Fem gånger på lite drygt ett år fick brandkåren rycka ut till Hans Anderssons anläggning i Spånga. Papperskvarnen fattade eld. Samhalls sorteringsbarack uppe i taket rökfylldes på några minuter.

Lars-Erik Sköngård som var produktionssamordnare försökte lugna de funktionshindrade och sätta dem i säkerhet nedför den branta ståltrappan. En av dem fick panik och sprang uppför trappan igen. Lars-Erik Sköngård sprang efter och mer eller mindre släpade ut arbetskamraten. Efteråt var han själv i chocktillstånd.

Han ringde chefen på Samhall, men fick inget svar.

Han skrev en rapport, som ingen ville läsa.

Lars-Erik Sköngård var vid den här tiden skyddsombud. Men varken IF Metalls ombudsman eller chefen på Samhall lyssnade.

Morgonen därpå gick de till jobbet som om inget hade hänt. Det luktade fortfarande brandrök och det kliade i ögonen. Svarta flagor flög omkring i luften. Hela baracken var svart. Kolsvart.

Lars Erik Sköngård fyllde hinkar med vatten och tillsammans sanerade de arbetsplatsen.

Brandmästare Rikard Holmberg som ledde släckningsarbetet minns händelsen väl. Däremot hade han ingen aning om att det jobbade människor uppe i taket, intill papperskvarnen.

Brandmännen släckte elden och sanerade kontorslokalerna så att inte datorer skulle komma till skada. Även truckförarnas arbetsplats gicks igenom så att det inte fanns farliga partiklar kvar.

– När vi jobbar i brandrök använder vi andningsskydd och när vi sanerar har vi filtermasker. Det är mycket partiklar i luften efter en brand. Det låter inte alls bra att de fick sanera sin egen arbetsplats, säger Rikard Holmberg.

Han tycker att det borde finnas rutiner med tanke på hur ofta det brinner i pappersåtervinningen.

När Lars-Erik Sköngård av sin närmsta chef uppmanas att glömma branden avsäger han sig det fackliga uppdraget och byter arbetsplats, till H.A. i Västberga. Bara för att upptäcka att det är locket på även här.

– Man är svart när man kommer hem på kvällarna. Jag badar varje dag efter jobbet och borstar mig ren under naglarna. Alla gör inte det, jag brukar få säga åt dem att tvätta händerna innan lunch.

Personalen använder inte munskydd, en del inte ens handskar. De sorterar i t-shirt.

– Vad som helst kan dyka upp på banden. Döda och levande råttor, mögliga frallor, byggmaterial, glas, sprutor, blodpåsar – allt, konstaterar Lars-Erik Sköngård.

Han påtalar bristerna för arbetsgivaren och IF Metall. Inget händer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.