Industriarbetarnas tidning

Var tredje utförsäkrad återkommer som sjuk

7 december, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Efter årsskiftet blir 54 000 utförsäkrade eller utan sjukersättning. Var tredje kommer att hamna i sjukförsäkringen igen inom ett halvår, bedömer Försäkringskassan.

Från den 1 juli 2008 gäller nya regler i sjukförsäkringen. Regeringen har satt en gräns för hur länge en person kan vara sjukskriven. Försäkringskassan bedömer att 54 000 sjukskrivna och personer med sjukersättning hamnar utanför försäkringen nästa år.

Redan vid årsskiftet blir 17 000 personer bortlyfta ur sjukförsäkringen.

Regeringen har därför bestämt att föreslå riksdagen att komplettera sjukförsäkringen. Det innebär att sjukpenning åter kan betalas ut efter tre kalendermånader eftersom folk inte längre får sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Den nya försäkringen ska beslutas av riksdagen den 17 december. Samtidigt ändrar man tillfälligt i a-kassereglerna, både för det så kallade medlemsvillkoret och arbetsvillkoret.

För att vara kvalificerad för ersättning från a-kassa redan vid årsskiftet måste sjukskrivna ha ansökt om medlemskap under oktober månad. Sker anmälan till a-kassan i november kan det bli ersättning först i februari.

Den som inte får ersättning från Försäkringskassan eller a-kassan får i stället aktivitetsstöd med 223 kronor om dagen under det tre månader långa introduktionsprogrammet.

Enligt Försäkringskassan kan var tredje person bland de 54 000 utförsäkrade återkomma som sjukfall hos kassan inom 180 dagar. Så stort blir ”återflödet” enligt kassans terminologi och beräkningar.

De här nya sjukfallen beräknas i snitt bli 2,5 år, den ordinarie maxlängden för sjukfall, enligt regelverket.

De ständigt förändrade regelverken och nuvarande osäkerhet har lett till betydande oro. Villrådiga medlemmar vänder sig till facket för att få besked. Fackligt aktiva har bråda dagar med att försöka förklara innebörden av förändringarna för den enskilda medlemmen.

Enskilda medlemmar kommer att drabbas av förändringarna. Farhågor finns att åtskilliga tvingas vända sig till sin kommun och be om försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialhjälp.

Alliansregeringen har tidigare sagt att de med de här åtgärderna vill minska utanförskapet och ta bort inlåsningseffekter i bidragssystemen samt ge människor incitament för att försörja sig själva.

Fakta om de nya reglerna
Sjukpenning
betalas ut i maximalt två och ett halvt år.
Sjuk­ersättning (tidsbegränsad förtidspension)
kan man få i högst ett och ett halvt år.
De som utförsäkras
kan få ett individuellt introduktionsprogram.
Efter tre månader kan de på nytt få ny sjukpenning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?