Industriarbetarnas tidning

GM spelar ett märkligt spel

14 januari, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS General Motors styrelse sammanträdde i natt utan att ta ställning till buden på Saab. Se där, någonting förutsägbart från GM.

– Vi har inte fått något vi kan kommunicera, sade John McDonald, en av GM:s talespersoner i natt svensk tid till TT:s reporter i Detroit.

Samtidigt som likvidatorerna inlett avvecklingen av Trollhättefabriken går Spyker och Genii/Ecclestone-gruppen i väntans tider.

Bägge budgivarna förväntar sig svar från GM vilken dag som helst. GM, å sin sida, säger att det kan ta några veckor.

Svenska Dagbladet spekulerar i ett gemensamt bud från Spyker och Genii/Ecclestone-gruppen. Lars Carlström, talesman för den senare intressenten, säger till tidningen:

– Vi har båda ett genuint intresse att få ett lyckligt slut för Saab. Det har fört oss samman.

Mer vill han inte säga.

Det är ändå redan mycket sagt. Media används just nu som en slags schackbräde mellan parterna. Man gör utspel, förflyttar sig, intar en position som kan stärka ens förhandlingsstyrka.

Spyker + Genii/Ecclestone? Ett delat ägarskap är naturligtvis ingen önskedröm för Saab. Erfarenheterna från 1990-talets fifty-fifty-ägande mellan General Motors och Investor avskräcker. Tio förlorade år. Ett lamslaget företag med ständiga vd-byten, bristande investeringar, avsaknad av strategi och en förlamande oenighet som Saab har fått betala dyrt för.

Men Spyker + Genii/Ecclestone är förstås bättre än ingenting. Definitivt bättre än två likvidatorer. Och kanske skulle en allians mellan intressenterna svara upp mot GM:s behov av köpstark ägare som kan betala för GM:s framtida leveranser av motorer och växellådor till ett pånyttfött Saab.

Köpeskillingen tycks ju annars vara en bagatell.

Koenigssegg skulle få företaget för en krona, säger Bård Eker i Verdens Gang i dag.

Nu verkar prislappen ha stigit till 3,2 miljarder kronor om man får tro GM-chefen Ed Whitacres mumlande i Detroits mässvimmel. Betydligt mer än en krona, men knappast avskräckande.

Den stora kostnaden, som också Bård Eker säger, ligger i att driva företaget. Det insåg Eker & kompani när förstod vidden av affären och plötsligt hoppade av i slutet av november.

I driften och utvecklingen av företag finns den finansiella stötestenen. Koenigssegg knäade och gav upp. Nu säger sig GM vilja se en ny ägare med finansiella muskler, annars får det vara.

GM valde en gång att sälja till Koenigsegg. Men vad hade Koenigsegg som inte Spyker eller Genii/Ecclestone visat sig ha? Var den svenska sportbilsmiljonären finansiellt starkare än Spyker och Genii/Ecclestone?

Svaret på frågorna kan vara Opel.

När GM skulle sälja Saab till Koenigsegg höll GM också på att sälja Opel. Alltså det Opel där nya Insignian delar teknik med nya Saab 9-5. Då gällde: sälj hela rasket.

Det slutade med att GM inte sålde Opel. Och i samma ögonblick kan de – som källor uppgett till Svenska Dagbladet – ha lovat tyskarna att skrota Saab för att inte 9-5:an skulle störa lanseringen av Insignian.

Kanske var det just det som låg bakom det snabba beslutet att lägga ner Saab redan den 18 december, ett par veckor före deadline för nya intressenter.

I så fall spelar GM ett märkligt spel just nu. Å ena sidan likvidation och avveckling av Trollhättan. Å andra sidan granskas nya bud.

Eller vågar vi lita på GM-chefens ord: Just show us the money and you can have it. Visa pengarna bara, och ni kan ta det.

Nu ligger pengarna på bordet och svaret kan komma när som helst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.