Industriarbetarnas tidning

”Marknaden sätter priset på råvaran”

4 januari, 2010

Skrivet av ELINOR TORP

I norra Sverige är efterfrågan på massaved större än tillgången, vilket påverkar prisnivåerna, säger Roger Johansson, Sveaskog, som svar på Pappers kritik.

Den 29 december publicerade sex av Pappers avdelningar ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson på Dagens Arbetes debattsida. Det statliga bolaget Sveaskog kritiserades för att driva upp priset på virke i norra Sverige. Råvaran är så dyr att pappers- och massaindustrin riskerar att slås ut, hävdar de sex Pappers-avdelningarna.

– Priset på massaved sätts på marknaden av köpare och säljare tillsammans. Den ved vi säljer prissätts på samma sätt som när andra skogsägare säljer, säger Roger Johansson, marknadsansvarig för Sveaskog i Norr- och Västerbotten.

I dag efterfrågas också mer inhemsk råvara än tidigare. Industrin känner sig trygg med virkesleveranser som Sveaskog och andra svenska skogsägare kan garantera, skriver det statliga bolaget i ett pressmeddelande.

– Skogsägarna får bra betalt för sin skog och kunderna får sina leveranser snabbt och av hög kvalitet med en pålitlighet som vi vet uppskattas, säger Roger Johansson.

Lars-Olof Pettersson, Pappers avdelning 37 i Piteå, som stod bakom brevet, tycker inte att Sveaskog svarar på kritiken.

– Bolaget köper upp skog utan att ha direkt avsättning för den. Tidigare var massapriserna 90 procent uppe i norr. Nu är de 110. Det är märkligt, säger han och fortsätter:

– Går man tio år tillbaka så hade vi massaindustrier även i Skellefteåtrakten. Det har vi inte i dag. De är nedlagda. Man bränner upp råvaran istället för att koka eller såga den.

Det är den gamla debatten om att såga, koka eller bränna som dyker upp igen. Lars-Olof Pettersson anser att den råvara som är tillräckligt bra för att såga ska man såga. Flis levererar man sedan till massaindustrin. Då får man massaved. Och det som blir kvar kan man bränna.

– Biprodukter i massaindustrin passar bra att göra bränsle av, resonerar Lars-Olof Pettersson.

Hur ska Sveaskog agera, anser du?

– De borde vara mer aktiva med att sortera ut och sälja råvara som ska till massaindustrin till massaindustrin och det som ska till sågverksindustrin till sågverksindustrin. Men då måste det till lite ägardirektiv. Det var därför vi adresserade brevet till Maud Olofsson.

Har det verkligen gått så långt att industrin i norra Sverige riskerar att slås ut, som ni skriver i brevet?

– Nja, det är väl att ta i. Men på sikt kan det bli så om bioenergi är mer konkurrenskraftig än råvaran.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.