Industriarbetarnas tidning

Bostadsort avgör vem som får arbetsskada godkänd

8 juni, 2010

Skrivet av ANNI ALM

Blir du arbetsskadad flytta från Norrland. Dagens Arbete har granskat kammarrätterna i Sundsvall och Jönköping. I Sundsvall är domstolen hårdare mot personer som söker ersättning för en arbetsskada. Välkommen till det stora arbetsskadelotteriet där alla inte är lika inför lagen.

Om Försäkringskassan inte godkänner din arbetsskada kan du överklaga beslutet till domstolen. Först till förvaltningsrätten och om du får avslag där till kammarrätten.

Dagens Arbete har granskat kammarrätterna i Sundsvall och Jönköping och hur de dömer i arbetsskademål. Trots att alla ska vara lika inför lagen är det stora skillnader.

I Sundsvall är domstolen stenhård mot personer som skadats på jobbet. Fyra procent får rätt att pröva sitt fall (prövningstillstånd) i Sundsvall mot tolv procent i Jönköping. Fler personer vinner också i Jönköping.

När Försäkringskassan överklagar till nackdel för en person som fått sin skada godkänd i förvaltningsrätten (före detta länsrätten) ser det annorlunda ut. I över 70 procent av fallen får kassan prövningstillstånd i båda kammarrätterna. I Sundsvall vinner de dessutom nästan jämt, i nio fall av tio. I Jönköping vinner de i tre fall av fyra.

Jämfört med Försäkringskassan är det tio gånger fler privatpersoner som överklagar länsrättens dom till kammarrätterna. Ändå går två tredjedelar av prövningstillstånden i Sundsvall till Försäkringskassan. I Jönköping är det precis tvärtom. Där går två tredjedelar av tillstånden till personer som skadats på jobbet.

Eric Lowén är kammarrättsråd och vice ordförande i Kammarrätten i Sundsvall. Han är med och dömer i många av arbetsskademålen hos domstolen.

Vad tycker du om kammarrätterna i Sundsvall och Jönköping dömer så olika?
– Om man jämför de två kammarrätterna så skulle man kunna säga att enskilda blir mer hårdhänt behandlade här. Men man måste se helheten, och titta på underinstanserna. Är det svårare för en svetsare i Norrland att få arbetsskada godkänd än för en svetsare i södra Sverige? Man skulle kunna tänka sig att Försäkringskassan i Norrland är generösare.

Eric Lowén säger att läkarnas kompetens spelar stor roll i bedömningen av en arbetsskada.

– I Jönköping kanske de behandlande läkarna i större utsträckning har specialkompetens och kan bli en större motvikt mot försäkringsläkarna. Det vet man ju att det är svårare att få läkare i norr. Det är ju oftast personer med utländsk bakgrund, polacker och andra som inte alls har specialkompetens. I södra Sverige är det lättare att få läkare som är skickliga.

Hur ser du på att Försäkringskassan oftare får prövningstillstånd och oftare vinner hos er än i Jönköping?
– Det har naturligtvis att göra med att kassan är den som kan försäkringen. Det är deras profession. Det är inte så ovanligt utan gäller vilken måltyp som helst, till exempel körkort också.

Läs en längre intervju med Eric Lowén här.

FAKTA/Så går det till
1. Du som blir arbetsskadan kan ansöka om livränta hos Försäkringskassan. Livräntan ska ge ekonomisk kompensation för den som tvingas byta till ett lättare och mindre välbetalt jobb eller måste vara sjukskriven.
2. Försäkringskassans beslut kan du överklaga till förvaltningsrätten (fram till den 15 februari i år var det länsrätten).
3. Om du inte får rätt där kan du överklaga till kammarrätten. Men där krävs prövningstillstånd, vilket är svårt för enskilda personer att få. Kammarrätterna finns i Sundsvall, Stockholm, Jönköping och Göteborg.
4. Kammarrättens beslut kan överklagas till Regeringsrätten, men den ger ytterst sällan prövningstillstånd.

FAKTA/Så gjorde vi undersökningen
Vi gick igenom alla arbetsskademål mellan 2007-2009 i kammarrätterna i Sundsvall och Jönköping, totalt över 2 500 stycken. Vi tittade på vem som överklagat – Försäkringskassan eller privatperson. Av de mål som gick till prövning kollade vi vem som överklagat och vem som vunnit.

Läs hela Dagens Arbetes granskning av arbetsskadeförsäkringen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.