Industriarbetarnas tidning

”Jag skäms, jag skäms!”

20 september, 2010

Skrivet av

Hurrarop från vissa byttes snart mot suckar och svordomar. Dagens Arbete valvakade med skiftet på tryckeriet V-Tab i Södertälje i söndags.

I natt jobbade skiftet på V-Tab i Södertälje för högtryck med att producera de många val-upplagorna av Aftonbladet och Svenska Dagbladet till Sveriges läsare. I pauserna följde de SVT:s valvaka på en dator i kontrollrummet.

Många blev besvikna när de första prognoserna kom. Förstetryckaren Lasse Hammarlund, 44 år, hade som vanligt röstat på Socialdemokraterna.

– Vi fortsätter slå på dem som är små. Sjuka, arbetslösa. Jag kommer att få det bättre nu. Till vilken nytta? Vart är Sverige på väg? Plånbokslandet!

När det stod klart att Sverigedemokraterna fått en vågmästarroll och glada Sverigedemokrater skanderade ”Jimmie Åkesson, tja la la la la!” från datorns högtalare sjönk stämningen ytterligare. Lasses röst dånade i kapp med tryckpressarna utanför kontrollrummet.

– Jag skäms! Jag skäms! Det måste ju du som moderat också göra Richard!

– Ja … Fan också, suckade produktionschefen Richard Bricca.

Roberto Parada, 21 år, var inte förvånad.

– Nej, inte direkt. Mer besviken över att de har kunnat bli så stora. Men jag bor ju i Södertälje. Och jag känner nog en och annan som har lagt sin röst på SD, även om de inte skulle erkänna det.

Peter Lidman, 41, höll med:
– Jag är inte så förvånad. De här måste man räkna som ett stort misslyckande för de politiker som suttit och styrt. De har missat något.

– Ja, det är inte bra alltså, sa Richard Bricca. Vad händer nu? Jag har inte en aning. Jag tror att SD kommer att göra bort sig i riksdagen. De kan inte sakfrågorna.

Den viktigaste uppgiften för de andra partierna blir att inte ge SD utrymme politiken, tyckte Lasse Hammarlund.

– Jag hoppas vid min gud att i de fallen Sverigedemokraterna kan bli vågmästare så går de rödgröna och alliansen halva vägen var. Sverigedemokraterna ska ha det riktigt tråkigt i riksdagen. De ska vilja sluta. Frys ut dem.

– Min tanke är att de har fått så många röster för att riksdagen inte har tagit upp de frågorna, sa Mats Arnkvist. Jag tycker att det är tråkigt. Jag vill inte att de ska komma till makten så här.

Nattskiftet om hur de tänkt och röstat
Lasse Hammarlund, 44 år: ”Jag röstade på Socialdemokraterna. Det finns inget annat för mig. För mig handlar inte valet om min egen plånbok. Jag vill att Sverige ska ha en bra ekonomi som alla får del av.”

Peter Lidman, 41 år: ”Socialdemokraterna. De delar mina värderingar.”

Mats Arnkvist, 38 år: ”Jag röstar på Socialdemokraterna.”

Micke Karlsen, 28 år: ”Jag röstade för två veckor sedan, på Socialdemokraterna. Det tror jag är det bästa för mig, min familj och alla andra.”

Roberto Parada, 21 år: ”Jag vill behålla för mig själv hur jag har röstat.”

Philip Abrahamsson, 20 år: ”Jag har inte röstat. Och skulle jag ha gjort det hade jag röstat blankt.”

Magnus Svensson, 35 år: ”Jag har inte hunnit rösta i dag, jag har varit här sedan klockan elva och har åtta mil till röstlokalen. Jag brukar rösta på sossarna men i år var jag osäker på grund av Mona Sahlin.”

Richard Bricca (produktionschef) 39 år: Jag röstar på Moderaterna. För mig handlar det om ideologi i första hand. Och rent ekonomiskt har jag fått det bättre under de senaste åren, det har alla här inne. Den som säger något annat ljuger.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.