Industriarbetarnas tidning

”Regeringen motarbetar facket i Europa”

20 oktober, 2010

Skrivet av

Om regeringen försöker visa upp en fackvänlig image hemma ser det annorlunda ut i Europa, enligt fackens Brysselkontor. Sverige motarbetar de fackliga rättigheterna på Europanivå.

Förre EU-kommissionären Mario Monti la i våras fram ett förslag som ska garantera de fackliga rättigheterna på den så kallade ”inre marknaden” i EU. Anledningen till att förslaget las fram är de uppmärksammade besluten från EG-domstolen i Laval- och Vikingmålen.

Förslaget har inte gått igenom. Enligt LO, TCO och Sacos fackliga Brysselkontor på grund av en intensiv lobbykampanj driven av de konservativa regeringarna i Sverige, Storbritannien, och intresseorganisationen BusinessEurope.

Monti ville ha en ny artikel i EU:s lagstiftning som ser till att rätten att teckna kollektivavtal och rätten att ta till stridsåtgärder, inte inskränks.

– Politikerna måste hitta en balans mellan de ekonomiska friheterna och löntagarnas rättigheter, har Monti förklarat.

Enligt det fackliga Brysselkontoret har alltså Sverige och Storbritanniens regeringar bromsat processen så att förslaget ännu inte har gått igenom.

Europafacket vill att Montis artikel ska genomföras. Även om det organisationen helst vill se, är en förändring av hela utstationeringsdirektivet. Det är direktivet som innehåller regler om vilka villkor som ska gälla när gästande utländska arbetare jobbar i ett land.

Europafacket är också starkt kritiskt till ett direktiv som EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) la fram i somras. Direktivet öppnar för säsongsarbete i EU för utländska gästarbetare. Malmström föreslog att en skillnad skulle göras mellan villkoren för säsongsarbetare och annan arbetskraft.

De länder som under skörde- och sommarsäsongen tar emot säsongsarbetare ska själva få avgöra vilka villkor som ska gälla för dem. De blir alltså okej att säsongsarbetskraften jobbar under andra löner och förhållanden än den inhemska arbetskraften. Lagen skulle inte heller ge utomeuropeisk arbetskraft några fackliga rättigheter.

Förslaget ”öppnar dörren för social dumpning i stor organiserad skala och för bedrägerier”, sa Europafackets representantskap för några dagar sedan i ett uttalande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.