Industriarbetarnas tidning

Sparkade pressas till uppgörelse

3 februari, 2011

Skrivet av

Som avskedad står du utan försörjning och kan pressas att godkänna en dålig uppgörelse. I framtiden kan även uppsagda gå liknande öden till mötes, trots att facket tar strid för deras sak.

En arbetare som sägs upp felaktigt har i dag chansen att få jobbet tillbaka. Om facket inte går med på uppsägningen, ska den anställde ha kvar jobbet. Som minst tills tvisten är avgjord, antingen i domstol, eller via en uppgörelse.

Det svåraste sättet att gå är att bli avskedad. Meningen är att ”avsked” ska kunna tas till om en anställd gjort ett grovt övertramp, slagit någon på käften eller stulit från jobbet. Avskedade får ingen lön fast facket ogiltigförklarar agerandet, och 60 dagars karens på a-kassan. Att snabbt hitta ett nytt jobb med ”avskedad” på meritlistan är inte alltid lätt. Det ekonomiska straffet blir alltså hårt.

Men enligt fackets jurister används inte lagen som det var tänkt. I många fall anser facket att en medlem inte ens borde ha blivit uppsagd på grund av sin förseelse. Än mindre avskedad.

– Vi vet att det finns jurister på arbetsgivarsidan som i sin rådgivning säger till arbetsgivarna att avskeda i stället för att säga upp, säger Dan Holke, chefsjurist på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd.

– På så vis sätter de press på arbetstagaren som ställs utan försörjning och blir mer villig att ta en dålig uppgörelse för att få mat för dagen.

Många fall av avsked som facket tar strid för avgörs alltså inte i domstol. De avskedade väljer att acceptera en uppgörelse som går ut på att de slutar på jobbet i stället för att stå utan lön den långa tid det tar innan målet prövas. I de fall avsked prövas i domstol, och domstolen anser att avskedandet var felaktigt, straffas inte arbetsgivaren särskilt mycket hårdare än om målet gällt en felaktig uppsägning. Det gör avskedandet extra attraktivt.

Christer Persson, chef på IF Metalls förhandlingsenhet, upplever att de skäl arbetsgivare kan uppge för avsked blir allt svagare.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi snart får se någon bli avskedad för att ha kommit för sent.

I framtiden kan pressen öka även på uppsagda som tar strid för sin anställning. Före valet meddelade Alliansen att arbetsgivarnas kostnader vid tvister om uppsägning ska minska.

Centerns Maud Olofsson sa att uppsagda skulle kunna få a-kassa tills tvisten avgjorts. En näst intill omöjlig lösning, tror Åke Ljunggren, kassaföreståndare på IF Metalls a-kassa.

– Poängen är ju att man tar strid för att ha anställningen kvar. Hur ska man då kunna stå till arbetsmarknadens förfogande? Vem anställer någon som om några månader kanske får sitt gamla jobb tillbaka enligt ett domstolsbeslut?

Frågan är också om arbetare som blivit uppsagda på grund av personliga skäl drabbas av karens från a-kassan. Sitsen att bli uppsagd kommer oavsett bli mer lik den som avskedade drabbas av, säger Dan Holke.

– Man får betydligt sämre ekonomi, och maktbalansen i förhandlingarna rubbas. I praktiken blir det också mycket svårare att komma tillbaka till jobbet om du blir utslängd och ersatt av en vikarie. Hur lätt är det då att komma tillbaka efter ett och ett halvt år?

Arbetare kan bli av med lönen vid uppsägningstvist
I ett gemensamt manifest skrev Alliansen före valet att arbetsgivarnas kostnader vid tvister om uppsägning ska begränsas. Centerns Maud Olofsson har förklarat att i stället för lön och jobb ska arbetstagaren skickas hem med a-kassa eller motsvarande. Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ger inga tydliga svar när Dagens Arbete frågar om förslaget. Arbetsgivarens kostnader vid tvist om uppsägning bör begränsas och: ”Ett arbete med att analysera dessa frågor kommer att inledas. Det är komplicerade frågeställningar som måste utredas mycket noga (bland annat måste viktiga arbetstagar- och arbetsgivarintressen vägas av mycket noga). Någon tidsplan för detta arbete finns ännu inte”, skriver pressekreteraren Cherine Khalil i ett e-postmeddelande.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen