Industriarbetarnas tidning

Letter jobbade för 17 kronor i timmen

10 mars, 2011

Skrivet av

Letter har arbetat för Stora Enso och Munksjös bolag för 17 kronor i timmen. Uppgifterna kommer från webbtidningen Stoppafusket.se.

Längst ner i en kedja av entreprenörer fanns två arbetande letter med en timlön på 17 kronor i timmen. De två var anställda av det lettiska bolaget Sia Dazi. Det hyrde ut arbetarna till det svenska skogsvårdsbolaget Lokeskog AB, som i sin tur arbetar för företaget Sydved. Sydved ägs av Stora Enso och Munksjö.

Letterna har förutom timlönen också fått ett skattefritt utlandstraktamente. Ett upplägg som Dagens Arbete tidigare skrivit om, och som gör det möjligt för företaget att smita undan både skatt och arbetsgivaravgifter.

Stoppafusket.se har avslöjat förfarandet genom att granska ursprungsföretaget Sia Dazis årsredovisning.

Anders Karlsson, ombudsman på GS-facket i Kalmar säger att han ska kalla Lokeskog till förhandling för att försöka reda ut vad som hänt.

– Jag vet egentligen ingenting om det här. Jag vet inte ens om uppgifterna stämmer, även om jag inte för en sekund tvivlar på att det mycket väl kan vara så.

– Jag ska i första hand reda ut det här med Lokeskog. I andra hand kontaktar jag Sia Dazi. Det kan bli komplicerat, företrädarna talar nästan ingen engelska så vi får kalla in tolkar. Men vi ska göra allt vi kan för att gå till botten med den här historien.

Sydved har försett facket med listor på de entreprenörer som används. Men där stod Sia Diaz inte med, enligt Jan-Olof Larsson, ombudsman på GS avdelning 7 som tagit emot listorna. Han misstänker att Sydved har undanhållit information för facket.

– Det här fallet är ännu ett i raden av tragiska exempel på hur svenskt skogsbruk blivit en arena för allsköns luffare, huvudsakligen beroende på bristande ansvar hos uppdragsgivarna, de stora svenska skogsbolagen.

Sydved säger till Stoppafusket att om uppgifterna stämmer är de ett brott mot det ramavtal Sydved haft med Lokeskog. Sydved har inte känt till att Lokeskog anlitat Sia Dazi. Företrädare för Lokeskog säger att samarbete med Sia Dazi avbröts 2009, och att uppgifterna om att letterna tjänat 17 kronor i timmen var något företaget inte kände till.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?