Industriarbetarnas tidning

”Jag gratulerar medlemmarna på Saab”

3 maj, 2011

Skrivet av

– Beskedet är jätteglädjande. Jag gratulerar medlemmarna på Saab, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven om partnerskapet med kinesiska Hawtai Motor Group.

”Med vårt partnerskap med Hawtai säkrar vi vår medellånga finansiering och det ger Saab Automobile en chans att komma in på den kinesiska marknaden. Det etablerar också ett teknologiskt partnerskap med en stark kinesisk biltillverkare”, säger Saabs ordförande Victor Muller i ett pressmeddelande.

De Saabanställda som gått hemma i snart fem veckor kan nu se fram emot att återvända till jobbet.

– Nu kan vi andas ut och på lång sikt förhoppningsvis öka produktionen och antalet anställda, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab.

– Det var alldeles nödvändigt för oss att få till en lösning. Nu fick vi en kortsiktig lösning med lånet på 30 miljoner euro, och en långsiktig lösning med Hawtai. Vi var tvungna att få båda de här lösningarna för att komma vidare.

De 30 miljonerna (cirka 270 miljoner kronor) har säkrats från delägaren Gemini Investment Fund Limited. Därtill räknar Saab få loss 29,1 miljoner euro genom en utbetalning från Europeiska investeringsbanken (EIB) som ska ske nästa vecka. Det är en del av lånet på 400 miljoner euro som Saab beviljats av EIB och som svenska staten gått i borgen för.

Håkan Skött oroar sig inte för att Hawtais inblandning i Saab kommer att flytta jobba från Trollhättan.

De bilar som ska tillverkas i Kina kommer att vara för den kinesiska marknaden. Vi kommer att tillverka för övriga världen. Saab är ett unikt, svenskt märke, och flyttar man ut all produktion tar man död på varumärket, så den risken ser jag som obefintlig.

Hawtais vice ordförande Richard Zhang kallar Saab för en ”ikon” bland bilmärken, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Jag utgår naturligtvis ifrån att man då ser att Saab är ett svenskt bilmärke, med svenska värden som ska fortsätta tillverkas i Sverige. Och det är glädjande att det finns en intressent som är villig att skjuta till ett belopp som vad det ser ut kan hjälpa Saab på längre sikt.

Hawtai ska investera 120 miljoner euro som ska ge bolaget maximalt 29,9 procent av aktierna. Dessutom ges 30 miljoner euro i form av konvertibla lån som löper på sex månader till en ränta av 7 procent.

Enligt uppgörelsen ska Hawtai tillverka Saabmodeller på en fabrik i Inre Mongoliet, berättar en Saabkälla för Dagens Industri. Hawtai tar också ansvar för att sälja Saab i Kina, vilket betyder att Saab får tillgång till Hawtais hela distributions- och återförsäljarnät.

Det är osäkert när arbetet kan tas upp på fabriken i Trollhättan igen. Ledningen hoppas att produktionen ska kunna komma igång inom en vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?