Industriarbetarnas tidning

Läsarna tävlade och tyckte till

4 juli, 2011

Skrivet av

Mellan alla Peace and Love-festivalens konserter passade många på att besöka utställarna. För sömmerskan Birgitta Dahlqvist var det ett riktigt lyckokast.

För fjärde året i rad fanns Dagens Arbete på plats i LOs tält. Vid bordet kunde besökarna bland annat tävla genom att rösta på tidningens bästa omslag.

Förstapriset – en hotellweekend för två personer – gick till Birgitta Dahlqvist i Borlänge.

 

– Jätteroligt. Jag brukar aldrig vinna någonting, säger hon.

Birgitta arbetar som tillskärare och sömmerska på Sacci ryggsäckar, ett företag som bland annat gör väskor till försvaret och sjukvården.

Nu bär det snart av till någon storstad.

– Det är alltid kul att komma iväg och bo på hotell. Vi får se om det blir mannen, någon av mina systrar eller dottern som följer med.

Flest kryss på frågan ”Vilket omslag gör dig mest lockad att läsa tidningen?” fick nr 9/2010 med Robert Hilmerssons illustration av ”De verkliga smitarna” (bilden). På andra plats kom det senaste omslaget med Veronika Ljung-Nielsens porträtt och rubriken ”Så fick Heidi styrkan tillbaka”. På tredje plats hamnade granskningen av de farliga praktikplatserna med rubriken ”Pappas död mörkades.”

 

Många läsare tog chansen att tycka till om sin medlemstidning. Reportage om vanliga människor och bildreportagen stod högt i kurs.

– Vi fick en del kritik också. ”Ska jag vara ärlig är det inte nåt omslag som lockar mig”, sa en kille som jobbade på SSAB. ”Ni har för lite om ungas situation”, tyckte en annan tjej, säger reportern Harald Gatu.

 

– Responsen från läsarna är viktig för att vi ska kunna veta vad som kan bli bättre, säger redigeraren Marlene Henriksson.

Peace and Love-festivalen i Borlänge slog i år nytt publikrekord med totalt 50 000 sålda biljetter.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”