Industriarbetarnas tidning

Ombudsman lämnar facklig kamp för militär träning

9 augusti, 2011

Skrivet av

Efter 25 år och fyra månader som ombudsman på IF Metall byter Juhani Kulo jobb. Han blir platschef på det lilla företaget Nordic military training.

Du har gått från fackligt arbete till militära träningsformer. Är steget långt?
– Ha ha, jo, jag tycker det! Framför allt är det annorlunda att gå ifrån en stor organisation till ett litet företag. Och nyttigt. Jag lär mig nya saker varje dag.

Hur gick det till?
– Det är en lång historia. Jag letade på nätet efter alternativa träningsformer och hittade military training. Jag har tränat med det här företaget sedan det startade i slutet av 2007 och i oktober förra året frågade ägaren mig om jag var intresserad av att börja jobba. Jag funderade länge och tackade till slut ja. I mina uppgifter ingår att leda kontoret, administrativa uppgifter och att vara med och hålla i träning.

Hur går träningen till? ”Military” får en att tänka på ålande och klättrande …
– Det är precis vad vi gör! Vi är alltid utomhus och vi använder oss av omgivningen, naturen och varandra som träningsredskap. Konceptet skapades av den amerikanska militären under Vietnamkriget. Man insåg att det var viktigt att bibehålla konditionen i fält, och att man kunde träna utan redskap på en begränsad yta.

Vad är fördelen med att träna så?
– Att man hela tiden får coachning, att man är ute och att det blir en speciell gruppdynamik. Alla i gruppen pushar varandra. I en av de nybörjargrupper jag leder finns en kille som jag har försökt få att gå vidare till en annan nivå eftersom han är så duktig. ”Nej, jag vill vara kvar, det här är mer en social grej för mig än träning”, säger han. Och så där är det, många grupper börjar leva sitt eget liv, folk umgås efteråt.

Finns det likheter med att jobba fackligt?
– Ja, att jobba med människor, att kunna lyssna och leda. Det har jag oerhört mycket nytta av.

Kommer du att sakna ditt jobb och IF Metall?
– Ja, det tror jag. Jag är nog inte riktigt färdig med separationen, allt är ännu så nytt så det kommer nog efter. Men för mig är det här ett sätt att klara av att pensionera mig och koppla bort den facklig-politiska hjärnan. Jag har sett kollegor som gått ifrån att jobba och ha massor att göra ena dagen, till ingenting alls den andra. Jag tror inte att de mår bra av det. Jag vill må bra också, och jag tror att det här är ett sätt. Det här kanske jag kan fortsätta med flera år.

Fakta/Juhani Kulo
Är 57 år gammal och ursprungligen från Sundsvall. Började på Gränges Aluminium 1970. Kom till Metall 1986 som ombudsman på arbetsmiljöavdelningen. Har på senare tid arbetat med facklig-politisk samverkan på förbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.