Industriarbetarnas tidning

Världen – från kris till kris

6 oktober, 2011

Skrivet av

Kriser återkommer med jämna mellanrum. Här är några tillbakablickar.

• Börskraschen 1929: Under 20-talet stiger produktiviteten i USA:s industri med 43 procent, medan arbetarlönerna står stilla. Höga vinster gör de rika rikare. En del av pengarna hamnar på börsen. Många köper aktier, många lånar till aktier. Efter två års kraftigt stigande aktiekurser kraschar börsen 1929. Depressionen är här.

President Roosevelt inför regleringar för att minska risken för nya finansiella katastrofer. Den viktigaste är The Glass-Steagall Act från 1933 som tvingar fram vattentäta skott mellan vanliga banker och risktagande investment-banker. Syftet är att skydda vanliga banker från onödigt risktagande.

För att skapa ekonomisk stabilitet efter andra världskriget inrättas ett system med dollarn knuten till guldet och dollarn som internationell reservvaluta. Länderna som ingår i Bretton Woods-systemet får i princip inte ändra värdet på sin valuta. Därför innehöll svenska skolböcker länge uppgiften att en dollar är värd 5:25 kronor.

• USA krigar i Vietnam på 1960-talet. Det finns två sätt att bekosta kriget: Antingen genom att höja skatterna eller trycka mer pengar. Skattehöjningar är politiskt omöjliga. Det blir sedelpressen i stället. Med mera pengar i omlopp ökar inflationen, priserna stiger. Dollarn börjar gunga, inflationen biter sig fast i hela världsekonomin.

1971 slutar det som kallats ”det gyllene kvartsseklet”. President Nixon meddelar 1971 att dollarn lämnar Bretton Woods-systemet som nu rasar samman. En orolig tid tar vid. Köpare och säljare på valutamarknaden sätter nu priset på länders valuta. Att handla med valuta blir en allt viktigare finansiell verksamhet.

Politikerna börjar avveckla regler som sattes upp efter 30-talets depression. I USA tar avregleringarna fart med Reagan som president 1981. Storbritannien går samma väg under Thatcher. Den svällande finanssektorn ses som en motor i samhällsekonomin. Affärsbanker tillåts till exempel åter fungera som investmentbanker och ta stora risker.

• 1987 föll världens börser dramatiskt för första gången sedan depressionen. Men det hindrar inte finansekonomins framfart. Från 1980 till 2005 stiger vinsterna i den amerikanska finanssektorn med 800 procent, mot 250 i resten av ekonomin. Nya typer av värdepapper med allt större risker tillåts.

• Efter att IT-bubblan sprack år 2000 och terrorattacken året därpå stimuleras USA:s ekonomi med låga räntor. Det blir ännu billigare att låna. Kina, Japan och oljeländerna lånar ut pengar till USA som sänker skatterna och startar två dyrbara krig. Utgifterna ökar, inkomsterna minskar och USA fortsätter att låna.

• Bostadsbubblan i USA blir hela världens 
finanskris. Först steg huspriserna med 15 procent per år och många trodde sig kunna göra en bra affär med ett husköp tack vare riskfyllda lån med rörlig ränta. 2007 stiger räntorna, många kan inte betala sin lån. Huspriserna rasar. Husägarnas skulder hade av banker sålts vidare som värdepapper till andra banker världen över.

• I september 2008 går proppen ur världsekonomin. Amerikanska banken Lehman Brothers går omkull. USA:s regering vägrar rädda. Tvärstopp i hela världsekonomin. Ingen vet vem som sitter med värdelösa värdepapper. Banker vågar inte låna ut till varandra. I Sverige försvinner 70 000 industrijobb på grund av finanskrisen.

• För att rädda bankväsendet går regeringar in och tar över skulderna. Annars hade världen kastats in i en djup depression. Staten fick ta över notan från finanskrisen. Många länders ekonomi var redan i dåligt skick med höga skulder. Nu väntar hårda besparingar, låg tillväxt, stigande arbetslöshet och social oro, som i Grekland.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.