Industriarbetarnas tidning

IF Metall-pensionärer kan få betala mer

29 november, 2011

Skrivet av

Klockan 13.00 i dag avgörs en fråga som skapat upprörda känslor bland de äldre i Norrbotten. IF Metalls pensionärsförenings styrelse vill chockhöja avgiften från 100 till 920 kronor om året och tvinga pensionärerna att finansiera en tandvårdsfond.

Ture Pettersson är 81 år gammal och har sovit illa de senaste nätterna. Anledningen är brevet som damp ner i lådan från IF Metalls pensionärsförening i Norrbotten.

Där stod att beslut ska fattas om att pensionärer som vill vara medlemmar i IF Metall ska bli medlemmar i tandvårdsfonden, ”Tandtrollet”. Avgiften blir 80 kronor i månaden. Tidigare har Ture Pettersson betalat 100 kronor om året.

Om beslutet går igenom när pensionärsföreningen har möte i dag, lämnar Ture IF Metall. Han tycker inte att han har råd, och han tycker att det är oetiskt att tvingas gå med i ”Tandtrollet”.

Själv har han haft protes i många år och tror inte att han kommer att ha någon nytta av fonden alls.

– Jag är med i en läsecirkel som vi har i pensionärsföreningen. Jag tycker att den är bland det bästa jag har i mitt liv. Vi kallar oss för Tolv edsvurna män och just nu läser vi om Norrbottens historia. Jag är ju norrbottning, jag älskar mitt län. Men hur ska jag tackla det här? Att bli utslängd ur en förening jag alltid har känt sån trygghet över att vara med i. Jag är både ledsen och lite arg.

– Om vi lämnar IF Metall har vi ingenstans att hålla våra cirkelmöten, och vi kommer inte få ersättning för våra böcker. Det kommer att bli väldigt svårt att hålla ihop vår cirkel. Vi pensionärer är nog bestraffade med utgifter, och betalar högre skatt än de som arbetar.

På mötet klockan 13.00 ska Ture Pettersson ställa sig upp och tala i Landstingshuset i Luleå. Han hoppas få de andra norrbottningarna med sig.

Pensionärsföreningens ordförande Tage Danielsson sitter i möte med resten av styrelsen och vill inte kommentera förslaget just nu.

Avdelningens ordförande Lennart Thörnlund säger att frågan måste vara upp till pensionärerna själva att besluta om.

– Vi har ju en personalklubb med en sån här fond. Pensionärerna har startat en egen fond, och nu försöker man höja deltagandet där. Jag vet att det finns ett motstånd, men det är pensionärerna själva som måste besluta det där. Därför är det viktigt att de går till mötet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.