Industriarbetarnas tidning

När livets gräns passeras

2 november, 2011

Skrivet av BJÖRN RANELID

En människa som är levande i ett land kan vara död i ett annat, ty det tillståndet avgörs antingen i kraft av hjärnan eller av hjärtat. I Sverige råder begreppet hjärndöd, men så har det inte varit särskilt länge.

En av mina vänner dog i somras efter att ha drabbats av en stor hjärnblödning. På tusendelen av en sekund tystnade denna kvinna. Hon hade minuterna dessförinnan rensat ogräs i familjens trädgård. Maken stod vid hennes sida. Hon satt i en stol och sade inte ett enda ord.

Det skedde en eftermiddag. Kvinnan lades i respirator när hon kommit till sjukhuset. Följande dag bestämde hennes make och de tre barnen i samråd med läkare att hjärt-lungmaskinen skulle stängas av. Mannen gav tillstånd till att fem olika organ skulle tas från kvinnans kropp.

Kvinnan hade inte skrivit under ett så kallat donationskort, men maken menade att hustruns liv och deras äktenskap och samvaro varit av den karaktären att ett sådant beslut torde vara förenligt med hennes vilja.

Därmed bidrog kvinnans död till att fem andra personer kom att överta organen från hennes kropp. En vackrare handling mellan olika individer kan jag inte tänka mig. En död människa skänker liv och hälsa till sin nästa.

I dag kan den yppersta läkarvetenskapen rädda barn som är födda i femte och sjätte månaden. En del prematurer drabbas dock av livshotande skador och följden av den alltför tidiga födseln kan bli svåra hjärnskador. Gränsen mellan laglig abort och foster som kan överleva ligger i dag kusligt nära varandra.

Patienter som drabbats av dödliga sjukdomar och som befinner sig i livets slutskede behandlas i Sverige i hemmet eller på hospice. Läkare och annan sjukvårdspersonal gör sitt bästa för att lindra smärta och lidande genom att medicinera patienten. Morfin är ett verksamt medel. Det dämpar smärta och minskar ångest och rädsla, men i större doser är det också andningshämmande. Rent kliniskt kan man påstå att dödsprocessen förkortas genom denna behandling.

Jag har aldrig läst eller hört talas om något fall i Sverige där en läkare medvetet och med uppsåt försökt ta livet av en människa på ett sätt som betraktas som dråp eller som mord. Ändå har en barnläkare åtalats för detta. Etiken hos den samlade läkarkåren är sådan att den står i livets tjänst och försöker så långt det är möjligt att läka och hjälpa patienterna.

Däremot har jag talat med många läkare som berättat för mig att de gråtit och sörjt när barn och unga människor mist livet genom sjukdomar eller olika skador. När de opererar och behandlar patienterna är de professionella och försöker hålla undan känslorna.

Jag har skrivit om barn som drabbats av svåra hjärnskador efter förlossningar eller trauman senare i livet. En av mina barndomskamrater har ett brorsbarn som legat i fjorton år likt ett kolli efter en bilolycka. Pojken cyklade och bar inte hjälm. Han kan inte tala, gå eller stå och han får hjälp av tre människor dygnet om.

Pojkens mamma och pappa har aldrig sagt ett ord om att de önskade att han dött. De älskar och sköter honom dagligen. Vänner och bekanta till familjen försöker att begripa vad denna verklighet innebär. Mycket kan man lära av dessa föräldrar.

När läkare genom röntgen av en människas hjärna och olika neurologiska undersökningar konstaterar att det organet visar tecken på oåterkallelig och definitiv skada betraktas patienten som död. Det krävs två kliniska undersökningar av specialister.

Från det tillståndet kan en människa inte tillfriskna. Det är ett vetenskapligt faktum.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.